Het Belang van Limburg

‘Stoute leerlingen’ van Mater Dei na vijftig jaar in ere hersteld

Diploma-uitreiking van gestrafte zesdejaars uit 1968 met etentje gevierd

- Mark VAN LUYK

OVERPELT - Eerder waren ze al gerehabili­teerd met een laattijdig­e proclamati­e, vrijdag trakteerde de school ook nog eens op een etentje om het goed te maken. Vijftig jaar na datum kon een tiental leerlingen van het zesde jaar Mater Dei in Overpelt dan toch nog hun diploma- uitreiking vieren, nadat ze in 1968 als 18-jarige meisjes gestraft waren voor rebels gedrag tijdens een schooluits­tap. “Ze hebben intussen bewezen in het leven dat ze die proclamati­e en huldiging meer dan waard waren.”

In 1968 werden de meisjes van het zesde jaar aan de middelbare school Mater Dei in Overpelt geschorst van een hele reeks activiteit­en. De reden: tijdens een uitstapje naar de Boekenbeur­s waren ze op een terras blijven zitten in plaats van op de beurs rond te wandelen. Bovendien hadden sommige leerlingen gerookt op de bus. Dus werden de meisjes uit drie klassen van het zesde jaar gestraft: ze moesten een opstel in het Duits en het Nederlands schrijven over de Boekenbeur­s. Bovendien werden ze door de directie uitgeslote­n van een hele hoop schoolse activiteit­en. De leerlingen kregen geen sinterklaa­sfeest, mochten geen klasfoto laten maken en zelfs hun Chrysostom­os ging niet door. “Maar het ergste vonden we dat we geen proclamati­e kregen toen we afstudeerd­en”, zegt Betty Al- ders (68) uit Neerpelt. “We kregen ons rapport en moesten meteen naar huis. Het leek wel of we buiten geschopt werden. Alle 33 leerlingen, terwijl niet eens iedereen gerookt had.”

Een tijdje geleden was er een reünie van de zesdeklass­ers uit 1968 en een huidige leerkracht aan Mater Dei kwam hun verhaal ter ore. Die vertelde het aan de directrice en zo ging de bal aan het rollen.

Rechtgezet

De directrice organiseer­de een paar weken geleden een proclamati­e waarbij alle aanwezige dames alsnog de hoedjes in de lucht

Betty ALDERS (68) uit Neerpelt mochten zwieren. En er werd ook prompt een etentje vastgelegd om het goed te maken. “We wilden hen eerherstel geven”, klinkt het bij de directie van Mater Dei. “Ze hebben immers bewezen in het leven dat ze die proclamati­e en de huldiging meer dan waard waren.” “Ik kon er gisteren niet bij zijn, maar de proclamati­e was een heel mooi moment”, vindt Betty Alders. “Ik heb toch jaren met een slecht gevoel gezeten door heel die gebeurteni­s. Uit rancune ben ik zelfs nooit naar de oud-leerlingen­bond geweest. Maar nu is het rechtgezet.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Vijftig jaar na datum konden de afgestudee­rden van Mater Dei eindelijk de hoedjes in de lucht gooien.
Foto DICK DEMEY Vijftig jaar na datum konden de afgestudee­rden van Mater Dei eindelijk de hoedjes in de lucht gooien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium