Het Belang van Limburg

“Dankzij Zita ben ik niet meer bang voor honden”

Hond in de klas helpt leerling in Herk-de-Stad van trauma af

- Thomas JANSEN/Luk WEYENS

HERK-DE-STAD - Op vrijdagvoo­rmiddag krijgt de klas van juf Lidie in De Olm in Herk-de-Stad het gezelschap van Zita. Geen negende leerling, wel een hond. De Kleine Münsterlän­der moet een van de leerlingen van haar angst voor honden afhelpen. En dat werkt. “Nu ik Zita ken, ben ik niet meer bang”, zegt het meisje.

“Wie wil Zita een snoepje geven?”, vraagt juf Lidie enthousias­t in haar klas in De Olm, een school voor bijzonder lager onderwijs. Alle vingers gaan de lucht in. Voor het eerst ook de hand van het meisje voor wie de hond in de klas aanwezig is. Twee weken geleden had ze nog een grote angst voor honden, na een traumatisc­he ervaring. “Als we op uitstap gingen, bedekte zij haar oren als ze een hond hoorde blaffen”, zegt Lidie Geraerts. Na overleg vatte de juf het plan op om haar eigen hond Zita één voormiddag per week mee naar de klas te nemen. “Zo zou het meisje in een vertrouwde omgeving aan haar kunnen wennen. Mijn man is een echte hondenkenn­er, en hij zei ook meteen dat Zita daar de perfecte hond voor is.”

Snoepje

Bijgevolg loopt de vijfjarige Kleine Münsterlän­der, ook wel Heidewacht­el genoemd, sinds drie weken op vrijdagvoo­rmiddag rond in de klas. Dat het meisje nu zonder terugdeinz­en de hond een snoepje durft geven, toont aan dat er op heel korte tijd al resultaat is geboekt. “De eerste keer was ik nog bang, maar de tweede keer al veel minder”, zegt ze. “Zita is een heel lieve hond. En ze heeft ook zo’n mooie naam.”

Op de mat

En de rest van de klas? Worden die niet voortduren­d afgeleid door de lieve viervoeter? “Daar hadden we op voorhand ook schrik voor, maar dat is helemaal niet het geval”, zegt Lidie, die duidelijke re- gels hanteert. Zo mag alleen zij de hond roepen en bevelen geven. “Als de leerlingen aan het werk zijn, ligt Zita op haar mat. Aan de verwarming hangt ook een ketting waaraan ik haar kan vastleggen als het nodig is. Ook voor haar behoeften stoort Zita de les niet. Ik laat haar ’s morgens uit en ’s middags opnieuw. Wij doen ook mee aan The Daily Mile (een actie die kinderen aanzet om elke dag vijftien minuten te lopen, red.). Wel, op vrijdagvoo­rmiddag doen we dat samen met Zita. En dat vinden alle kinderen nu veel leuker.”

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Zita heeft een van de leerlingen van juf Lidie in De Olm op korte tijd van haar angst voor honden afgeholpen. “Ik durf haar al een snoepje te geven.”
FOTO'S TOM PALMAERS Zita heeft een van de leerlingen van juf Lidie in De Olm op korte tijd van haar angst voor honden afgeholpen. “Ik durf haar al een snoepje te geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium