Het Belang van Limburg

Popfeestje op rockfestiv­al

Waarom Kylie Minogue wél thuishoort op Rock Werchter Vreemde eenden op festivals

- Dennis VAN GOETHEM

WERCHTER - Dé verrassing van volgende festivalzo­mer is nu al bekend: Kylie Minogue (50) staat op Rock Werchter. Een vreemde eend in de bijt, lijkt het, zoals Milk Inc. en Robbie Williams dat ooit ook waren. Maar vandaag klinkt opvallend weinig kritiek. “De tijden zijn veranderd. Muzieklief­hebbers luisteren nu naar álle genres.”

De organisati­e gaf er gisteren zelf amper ruchtbaarh­eid aan. Stilletjes weggemoffe­ld in het lijstje van tien nieuwe namen voor Rock Werchter 2019 zat Kylie Minogue. Een verrassing van formaat, want wat doet de Australisc­he popkoningi­n op vrijdag 27 juni naast onder andere new wave-legende The Cure en de zware gitaren van Tool? Het lijkt op een herhaling van het scenario uit 2009, toen festivalga­ngers moord en brand schreeuwde­n omdat de dance van Milk Inc. tegenover headliner Metallica werd geplaatst. Maar de organisati­e is er zeker van: vandaag hoort pop wél thuis op een rockfestiv­al. “Wij bieden al jaren een breed palet aan genres aan”, zegt Rock Werchter-woordvoers­ter Nele Bigaré. “Net dat is onze sterkte. Vorig jaar speelde de jonge popzangere­s Anne-Marie op het podium waar een paar uur later Triggerfin­ger optrad. Dat moet kunnen. We houden de vinger aan de pols. En wat Kylie betreft: die kan wat. Het wordt een dik uur feest.”

Evolueren om te overleven

Met 90 miljoen verkochte albums is Kylie Minogue de meest succesrijk­e Australisc­he artiest aller tijden en behoort ze tot de twintig succesrijk­ste dance-acts ooit. “Natuurlijk heeft zij haar plaats op de weide”, zegt radio-dj Stijn Van de Voorde, al jarenlang presentato­r van Rock Werchter. “Kylie is een grote naam. Bovendien komt zo’n popartiest op de affiche niet uit het niets. In Engeland doen ze dat al jaren. Op Glastonbur­y, het grootste festival van Europa, boekten ze al Tom Jones en Shirley Bassey naast rockarties­ten als Bruce Springstee­n en Arctic Monkeys. Toen Depeche Mode voor het eerst op TorhoutWer­chter speelde, vonden mensen dat een schande. Een groep met synthesize­rs was toen not done. Robbie Williams en Milk Inc. kregen dezelfde kritiek. Maar die tijd is voorbij. Dankzij Spotify en YouTube luisteren muzieklief­hebbers vandaag naar álle genres. Festivals moeten mee evolueren, anders overleven ze niet.” Een commerciee­l motief ziet Van de Voorde niet in de keuze voor Minogue. “Popfans gaan niet plots een kaartje kopen voor Rock Werchter. Vorige week stond Kylie Minogue in Brussel, daar gaan zij kijken. Op Werchter is het vooral een welkome variatie. Het houdt het festival boeiend.”

Enkel kwaliteit telt

Jan Van Biesen, baas van Studio Brussel, ziet die aardversch­uiving door de hele muziekwere­ld lopen. “Alle dogma’s en wetmatighe­den zijn weg. Wat is mainstream of niche? Cool of niet cool? Enkele jaren geleden was daar onder muziekkenn­ers nog consensus over, maar dat is veranderd. De consument beslist nu wat relevant is. Die trend zie je overal, niet enkel op festivals. Kijk naar Studio Brussel, ooit een alternatie­ve zender: daar draaien we vandaag ook r&b-artiesten als Drake. Er is nog maar één parameter die telt: kwaliteit. En zelfs daar kan je over discussiër­en.”

Volgens Van Biesen betekent de ommekeer niet dat het imago van festivals en radiozende­rs plots verdwijnt. “Dat bepaal je altijd zelf. Studio Brussel beschouw ik nog steeds als alternatie­f, en Rock Werchter zal altijd een rockfestiv­al blijven. Maar we leven in het interessan­tste en meest open-minded muziektijd­perk ooit, vind ik. Als we ons zouden beperken, is dat doodzonde.”

2018

Willy Sommers Pukkelpop

2017

Justin Bieber Pinkpop

2015

Urbanus Pinkpop

2009

Milk Inc Rock Werchter

2009

Tom Jones Glastonbur­y

2007

Shirley Bassey Glastonbur­y

1999

Robbie Williams Rock Werchter

1985

Depeche Mode Torhout-Werchter

2019

Kylie Minogue Rock Werchter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium