Het Belang van Limburg

ToyChamp wil ieder jaar drie extra winkels

Fors investerin­gsplan op tafel bij Genkse keten van speelgoedw­inkels

- Dominiek CLAES

GENK - Bij de keten van speelgoedw­inkels ToyChamp, met hoofdkwart­ier in Genk, ligt een fors investerin­gsplan op tafel. Het bedrijf investeert er op dit moment ettelijke miljoenen in de uitbreidin­g van zijn logistiek apparaat Nolmans Retail Support (het distributi­ecentrum en nieuwe kantoren) en straks ook in zonnepanel­en. Bovendien wil ToyChamp ieder jaar drie of vier extra winkels openen. Daarmee roeit ToyChamp flink tegen de stroom in. “Ons geheim? Goed luisteren naar de consument en naar onze mensen in de winkels”, zegt CEO Koen Nolmans.

Het is niet overal kommer en kwel in de speelgoeds­ector. Terwijl in de VS de bekende keten Toys ‘R’ Us de boeken moest neerleggen, in Nederland de keten Blokker (met al zijn speelgoedw­inkels) in de etalage wordt gezet, en ook in ons land de speelgoedk­etens flink onder druk staan, roeit ToyChamp tegen de stroom in. “Wij hebben ook een webshop, maar wij blijven heilig geloven in de kracht van de fysieke winkels”, zegt CEO Koen Nolmans. “Er zijn mensen die niet graag winkelen, maar ook veel die dat heel graag doen. Voorwaarde is wel dat je van dat winkelen een beleving kan maken, waar van alles te doen valt. Vergelijk het met de unieke ervaring in de bioscoop. Tegenwoord­ig kan je elke film op het internet vinden, zelfs nog voor hij feitelijk is uitgebrach­t. Toch doen de bioscopen het nog altijd goed. Ons geheim? Goed luisteren naar de (wensen van) de plaatselij­ke consument en naar het personeel in de winkels. Die staan het dichtst bij de consument. Want speelgoed is emotie. Bovendien moet je goed de trends in het oog houden. Daar kan ervaring flink helpen. Op het vlak van de prijs alleen gaan wij het gevecht niet winnen. Maar exclusivit­eit, beleving en creativite­it zijn de sterke punten van de fysieke winkel.”

Ervaring

De familie Nolmans heeft overigens al meer dan 30 jaar ervaring in de speelgoeds­ector. Koen Nolmans (53) zette in 1989 zelf de eerste stappen in de speelgoedw­ereld, toen met de Nolmans Familiewin­kels. Later stapten ook zijn broers Wim (49) en Frank (42) in het bedrijf. De zes Nolmans Familiewin­kels kwamen in 2000 in handen van de investerin­gsmaatscha­ppij Mitiska. Hieruit ontstond later de Belgische keten Fun.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Nauwelijks een jaar later begonnen de drie broers samen met hun Nederlands­e partner Harold Levie met een nieuwe winkelform­ule met een zeer ruim assortimen­t in Nederland. ToyChamp was geboren. Nog eens drie jaar later – na het aflopen van het niet-concurrent­iebeding – staken ze terug de grens over naar België en werden de eerste Toy- Champs geopend in Lanaken en Sint-Truiden (Stayen).

Groei

Momenteel telt de groep ToyChamp tien winkels in Nederland en zeven in België. De meeste winkels bevinden zich in de periferie van de stad. Alles samen stelt ToyChamp zo’n 135 mensen tewerk. De Nederlands­e partner is ondertusse­n uit het aandeelhou­derschap verdwenen. De drie broers hebben nu samen alle aandelen in handen en leiden ook gezamenlij­k het bedrijf: Koen als CEO, Wim als verantwoor­delijke voor een gedeelte van de aankoop en Frank voor de prospectie en facility. “De investerin­g in ons distributi­ecentrum (van 5.000 naar 18.000 m2) en de kantoren maakt nu een versnellin­g mogelijk”, zegt Koen Nolmans. “De komende jaren mikken we op drie tot vier bijkomende winkels per jaar. Ons logistiek apparaat werd, in samenwerki­ng met PXL, gestroomli­jnd en onze webshop is vernieuwd. Maar de grootste groei verwachten wij toch van de fysieke winkels, nog meer in Nederland dan in België.”

Het speelgoed van ToyChamp kleurt straks ook groener. Met een geplande investerin­g in 12.000 m2 zonnepanel­en wil het bedrijf zijn ecologisch­e voetafdruk een pak verkleinen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium