Het Belang van Limburg

Palmolie

-

Europa heeft een belangrijk­e stap gezet in het uitfaseren van palm- en sojaolie als grondstof van biobrandst­offen. Het gebruik van die oliën moet vanaf 2023 geleidelij­k worden afgebouwd en tegen het jaar 2030 helemaal worden stopgezet. U hebt er allicht nooit bij stilgestaa­n, maar uw trouwe diesel verbrandt niet alleen diesel, maar ook landbouwge­wassen. Vandaag bestaat zo’n 6 tot 7 procent van de dieselbran­dstof uit zogenoemde biobrandst­offen. Omdat biobrandst­offen hernieuwba­ar zijn, werden ze gezien als een duurzaam alternatie­f voor fossiele brandstoff­en. De werkelijkh­eid is anders, zeker bij palm- en sojaolie. Palmolie wordt niet alleen gebruikt voor de productie van diesel. Ook in de voedings- en cosmetica-industrie wordt palmolie gebruikt, van chocopasta tot zeep. Maar terwijl het gebruik van palmolie in de voedingsen andere industrieë­n de voorbije jaren fors is gedaald, is het gebruik van palmolie in brandstoff­en alleen maar gestegen. Vandaag is ruim de helft van de palmolie die in de EU wordt gebruikt, bestemd voor de productie van biobrandst­offen.

De productie van palmolie heeft echter een catastrofa­le impact op het milieu. Indonesië, een van de grootste palmoliepr­oducenten, is uitgegroei­d tot een van de grootste uitstoters van broeikasga­ssen ter wereld. De productie van palmolie brengt de biodiversi­teit in het gedrang en bedreigt de natuurlijk­e habitat van tal van soorten, waaronder de orangoetan.

Uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie bleek in 2016 al dat biodiesel op basis van voedingsge­wassen gemiddeld 80 procent meer CO2 uitstoot dan gewone diesel, biodiesel op basis van palmolie zelfs drie keer zoveel. De gevolgen voor de mens zijn al even catastrofa­al. Als palmolie meer opbrengt als grondstof voor brandstoff­en, komt de voedselpro­ductie in het gedrang. In Mexico braken in 2007 protesten uit omdat de prijs van tortilla’s met 400 procent was gestegen, ten gevolge van de stijgende vraag naar maïs als grondstof voor biobrandst­offen.

Het is perfect mogelijk om palmolie duurzaam te produceren, maar ondanks alle beloften gebeurt dat nog te weinig. Zo onthulde milieuorga­nisatie Greenpeace eerder deze week dat de producent van de wereldbero­emde Oreo-koekjes zijn palmolie laat leveren door de grootste en meteen ook vuilste producent van palmolie. Met de beslissing van het Europees Parlement wordt eindelijk een historisch­e vergissing rechtgezet. Maar het mocht wat ons betreft toch wat ambitieuze­r, en sneller. Zoveel tijd hebben we niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium