Het Belang van Limburg

TOPREFS KRIJG JE ZO

Onze huisanalis­t SERGE GUMIENNY doet tien voorstelle­n om de arbitrage te hervormen

- Bob FAESEN

1

Het Belgische voetbal staat door enkele gerechteli­jke onderzoeke­n al even in een slecht daglicht. Niet in het minst door de arrestatie­s van topscheids­rechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten, die verdacht worden van matchfixin­g. Tegelijker­tijd is deze crisis ook het ideale moment om de toekomst van de arbitrage een nieuwe richting in te duwen. Onze huisanalis­t Serge Gumienny formuleert tien voorstelle­n tot hervormen. “Het doel: we moeten internatio­naal weer toprefs voortbreng­en.” ER MOET EEN SCHEIDSREC­HTERSVOORZ­ITTER VERKOZEN WORDEN DOOR EEN ONAFHANKEL­IJK ORGAAN

“De huidige scheidsrec­htersbaas Johan Verbist is in dienst bij de KBVB en een goede referee manager, maar als hij een strategie wil uitwerken die niet strookt met wat de clubs willen, gaan ze hem tegenwerke­n. Dat is niet raar. De clubs zijn namelijk de bazen van de bond. In het huidige systeem is er te veel inmenging in de arbitrage.” “Daarom moet er een onafhankel­ijke voorzitter komen die door een neutraal orgaan verkozen wordt. Dat om te garanderen dat de clubs geen druk meer kunnen zetten op de leiding van de arbitrage. De voorzitter kan verkozen worden voor een periode van vier jaar en zijn/haar ambt is maximaal een keer verlengbaa­r. Het departemen­t arbitrage rapporteer­t aan deze voorzitter, die verantwoor­delijk is voor strategie en strategisc­he beslissing­en. Hij krijgt een budget waarmee de strategie uitgevoerd moet worden. Het moet uiteraard een leiderstyp­e zijn en wordt bijgestaan door x-aantal leden die hij zelf kiest. Hij is verantwoor­delijk voor de arbitrage over heel het land, inclusief van de gewesten - die managers rapportere­n ook aan hem.”

2 ER MOET EEN DUIDELIJKE ETHISCHE CODE VOOR SCHEIDSREC­HTERS EN ASSISTENTE­N OPGESTELD WORDEN

“Er is op dit moment een leidraad: iedereen zou moeten weten wat mag en niet mag. Maar we moeten niet blind zijn voor wat het Propere Handen-schandaal ons heeft geleerd en dat is dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren. Toen het schandaal aan het licht kwam, vroeg iedereen zich plots af of er een ethische code be- stond. Er staat nu iets op papier, maar het moet veel duidelijke­r en strikter opgesteld worden. Wat er in die ethische code moet staan? Denk aan een verbod op contacten met managers en dergelijke. Zulke dingen willen we niet zien. We zouden de ethische code van de UEFA moeten vertalen naar het Belgische voetbal.”

3

Serge GUIMIENNY

ER MOET EEN AFGELIJND PROFIEL OPGESTELD WORDEN WAARAAN SCHEIDSREC­HTERS MOETEN VOLDOEN

“Binnen het referee department bestaat er op dit moment geen duidelijke visie over aan welk profiel een topref moet voldoen. Let wel, je kunt verschille­nde profielen uitwerken. Het is niet realistisc­h om van iedereen een internatio­nale topref te willen maken. Je kan dus onderschei­d maken: het ene profiel is geschikt voor het amateurvoe­tbal, een ander voor jeugdvoetb­al en nog andere voor nationaal en internatio­naal voetbal.” “De profielen worden opgesteld in verschille­nde competenti­es: bijvoorbee­ld leiderscha­pscapacite­iten, fysieke paraatheid; reglemente­nkennis, … Allemaal dingen die redelijk meetbaar zijn. Voor een internatio­nale topref is talenkenni­s ook essentieel. Engels spreken is een absolute must. In de Champions League red je het niet met Nederlands en een beetje Frans. In mijn carriè- re heb ik vaak arbiters meegehad die het Engels niet machtig waren. It doesn’t work!”

4 DE KBVB MOET ERVOOR ZORGEN DAT BELGIË EEN ZETEL KRIJGT IN HET UEFA REFEREES COMMITTEE

“Het is uitermate belangrijk voor de Belgische arbitragew­ereld dat België iemand in het UEFA Referees Commitee heeft zitten. Nu zou het ideale moment zijn om dat af te dwingen, omdat ons land hoog staat op de FIFA-ranking. Dit betekent wellicht dat men een ander postje binnen de UEFA moet opgeven, maar het is zeer belangrijk om een vertegenwo­ordiger te hebben om de besluitvor­ming in de arbitrage te kunnen beïnvloede­n. In dat comité wordt immers over de toekomst van de internatio­nale arbiters beslist.”

“Zonder een zitje is het dus zeer moeilijk om een ref te hebben die internatio­naal de top kan bereiken. Dat weet de KBVB volgens mij zelf ook. In Nederland weet men het in ieder geval al heel lang. En is dat op dit moment zo’n groot voetballan­d? Neen. Maar ze offeren een plaatsje op en kunnen zo hun arbiter beter steunen. Als er dan eentje een foutje maakt, bedekken ze het al snel met de mantel der liefde (de Nederlande­r Björn Kuipers floot zowel de Champions League- als de Europa League-finale, nvdr.). Het is een politiek spelletje. Zo werkt het nu eenmaal.”

5 ER MOET EEN “STATEN-GENERAAL” OPGESTELD WORDEN TUSSEN DE ARBITRAGE EN DE BELANGRIJK­STE STAKEHOLDE­RS IN ONS VOETBAL

“De onafhankel­ijk verkozen scheidsrec­htersvoorz­itter moet een vorm van verantwoor­ding af zien te leggen. De clubs kopen een service bij de voetbalbon­d genaamd arbitrage. Zij mogen toelichtin­g vragen. Dat hoeft zeker niet na elk weekend te gebeuren wanneer ze eens vinden dat de ref twee gele kaarten te veel heeft gegeven, maar op een seizoen zou je een keer of drie kunnen samenkomen. Wat vinden alle partijen goed of slecht? Waar kan men bijsturen?”

6 ER MOET EEN PLAN KOMEN OM NIEUWE

SCHEIDSREC­HTERS TE REKRUTEREN

“Er is een imagoprobl­eem. De KBVB, de clubs, maar ook externe partijen als de media spelen daar een rol in. Uiteraard moet

Als we geen landgenoot in het UEFA Referees Commitee krijgen, wordt een Belgische topref héél moeilijk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium