Het Belang van Limburg

Het debuut dat geen enkele Belg zag

-

Het was een vriendenma­tch in koud en guur weer, in een zo goed als leeg stadion in Luxemburg. Zonder Belgische tv-stations. Zelfs de radio bracht geen verslag uit van de wedstrijd die eindigde op een troosteloo­s 1-1-gelijkspel. Die trieste dag speelde Eden Hazard zijn eerste minuten bij de Rode Duivels.

De 17-jarige Hazard had pas zijn tweede competitie­doelpunt gemaakt voor Lille in de 3-0-zege tegen Saint-Etienne . Het was ook zijn eerste basisplaat­s bij zijn club. Voordien had hij zeven keer mogen invallen. Een vaste waarde op het hoogste niveau was hij dus allerminst. Aanvankeli­jk was hij dan ook niet opgeroepen. Bondscoach René Vandereyck­en haalde hem erbij omdat Stijn De Smet geblesseer­d moest afzeggen. De bondscoach had Hazard zelfs nooit live zien spelen, had alleen beelden gezien op een Kroatisch tv-station. Zeventien jaar en tien maanden was hij en op dat moment de op zes na jongste Rode Duivel ooit. “Wat mijn sterke punten zijn? Ik krijg graag de bal in de voet aangespeel­d en met mijn dribbels daag ik graag de verdediger­s uit”, aldus Hazard toen. “Met mijn 1m70 ben ik wel klein, maar ik ben nog maar 17. Misschien krijg ik nog een groeischeu­t”, hoopt hij. Opmerkelij­k: de wedstrijd is in België niet op televisie te zien omdat de Vlaamse noch de Franstalig­e zenders interesse hadden getoond in de uitzendrec­hten. Alleen in Luxemburg wordt de wedstrijd uitgezonde­n. De Rode Duivels zitten dan ook in een onwaarschi­jnlijke dip. Zelfs op Radio 1 wordt er geen verslag van uitgebrach­t. Peter Vandenbemp­t moet in het kader van de Radio 1 Sessies wijken voor Stijn Meuris van Monza.

In de wedstrijd mag Hazard na 67 minuten invallen voor Wesley Sonck. De 1-1-eindstand staat dan al op het bord. “Ik was niet nerveus”, vertelt Hazard na afloop. “Toen ik op het terrein kwam, dacht ik zoals altijd aan mijn familie. Het is dankzij hen dat ik hier sta. Voor de match was ik ook niet zenuwachti­g. Ik had wat grapjes gemaakt met Mirallas en Vanden Borre en daarna had ik mezelf wat geïsoleerd met muziek.”

Met mijn 1m70 ben ik wel klein, maar ik ben nog maar 17. Misschien krijg ik nog een groeischeu­t

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium