Het Belang van Limburg

“Ik leer zelf nog elke dag bij”

Stijn Indeherber­ge leidt Limburgs sportcongr­es in goede banen

- Pieter VANLOMMEL

´To cut or not to cut´opereren of niet opereren. Dat is dit jaar het centrale thema van Limcosport, het Limburgs sportcongr­es dat zaterdag al voor de 37ste keer plaatsvind­t aan de UHasselt. Voor het eerst zal dat gebeuren met Stijn Indeherber­ge als voorzitter. De 40-jarige Genkenaar, tegenwoord­ig ploegarts bij PSV, volgde na elf jaar Johan Jespers op en heeft met zijn team kosten noch moeite gespaard om een leerrijke dag in elkaar te boksen.

Voor Stijn Indeherber­ge zijn het drukke tijden. De voormalige ploegarts van KRC Genk is tegenwoord­ig bij de Nederlands­e topclub PSV aan de slag, baat ook een praktijk uit in Genk en is daarboveno­p dagelijks in de weer met de organisati­e van Limcosport. Zaterdag komen profession­als in de geneeskund­e en de sport opnieuw samen en gaan ze in debat. De rode draad doorheen deze informatie­ve dag is de strijd tussen heelkunde en conservati­eve aanpak. Lees: opereren of niet opereren. “Tegenwoord­ig wordt er veel minder snel geopereerd dan vijftien jaar geleden”, legt Indeherber­ge uit. “Een scheur in de meniscus bijvoorbee­ld stond vroeger synoniem met een operatie. Nu zijn er veel meer alternatie­ve behandelin­gen voorhanden. Ik leer zelf nog elke dag bij. Dat is ook de bedoeling van dit congres. We willen bezoekers kennis en nieuwe inzichten bijbrengen.” Veertien jaar, waarvan tien jaar in de A-kern, maakte Indeherber­ge deel uit van de medische staf van KRC Genk. Tot hij vorige zomer een aanbod kreeg van PSV. De topclub uit Eindhoven was op zoek naar een jonge sportarts met ervaring en kwam bij Indeherber­ge terecht. “In Genk heb ik altijd heel graag gewerkt”, blikt hij terug. ”Maar ik voelde dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Nu volg ik de prestaties van mijn ex-club nog op de voet. In feite ben ik van ploegdokte­r naar supporter gegaan.”

De structuur van PSV kent zijn gelijke niet in België. Er wordt ook veel sneller gehandeld. Alles wat een meerwaarde kan betekenen, wordt meteen opgenomen in de club

Ploegarts bij PSV

Bij onze noorderbur­en moest Indeherber­ge aanvankeli­jk wel wennen aan de Nederlands­e mentalitei­t. “In België wordt er meer rekening gehouden met hiërarchie. Daar neemt de arts de eindbeslis­sing tijdens vergaderin­gen. In Nederland wil iedereen altijd eerst over alles meepraten voor de arts een besluit kan nemen. Ja, het heeft tijd gekost om me daaraan aan te passen.” Om misverstan­den te vermijden: Indeherber­ge heeft het nu wel degelijk naar zijn zin bij de lampenclub, waar hij een sterke tandem vormt met orthopedis­ch chirurg Wart van Zoest. “Bij PSV is alles

Stijn INDEHERBER­GE ongelofeli­jk goed georganise­erd”, knikt hij. “De structuur in deze club kent zijn gelijke niet in België. Er wordt ook veel sneller gehandeld. Alles wat een meerwaarde kan betekenen, wordt meteen opgenomen in de club.”

Is dat dan de reden waarom het PSV sportief voor de wind gaat? Misschien wel. De club van coach Mark van Bommel staat in de Eredivisie na twaalf speeldagen met het maximum van de punten aan de leiding. “Mooi meegenomen, maar mijn prioriteit is een lage blessurela­st”, grijnst Indeherber­ge. “Ook daarover heb ik niet te klagen. We tellen momenteel maar één geblesseer­de speler in de A-kern. Dat is onder meer te danken aan de goede communicat­ie tussen de coach en de medische staf. Onderzoeke­n van de UEFA hebben ook aangetoond dat die wisselwerk­ing cruciaal is in blessurepr­eventie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Stijn Indeherber­ge, ploegdokte­r bij PSV, werkte 14 jaar bij KRC Genk. “In feite ben ik van ploegdokte­r naar supporter gegaan.”
FOTO PHOTO NEWS Stijn Indeherber­ge, ploegdokte­r bij PSV, werkte 14 jaar bij KRC Genk. “In feite ben ik van ploegdokte­r naar supporter gegaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium