Het Belang van Limburg

“Overstap naar gras voorlopig geen optie”

- Gunter SCHOOFS

Het kunstgrasv­eld van STVV, oftewel van de nv Stayen van Roland Duchâtelet, krijgt tegenwoord­ig veel kritiek. De mat lag er erbarmelij­k bij, oordeelde Sporzajour­nalist Filip Joos onlangs terecht. De toestand van de synthetisc­he mat verbeterde met extra kurkkorrel­s en onderhouds­beurten, maar optimaal ligt het speelveld er nog niet bij, ondanks een recente positieve keuring. In de laatste thuismatch tegen Zulte Waregem werd duidelijk dat de bal toch vaak ongewone capriolen maakt. Hoe dan ook, in Nederland wil men af van het kunstgras. Een verbod, dat eerst werd voorgestel­d, komt er niet, maar wel kunnen clubs forse premies krijgen als ze opnieuw kiezen voor natuurlijk gras. Volgen in België straks ook zulke maatregele­n? En hoe zal STVV in dat geval handelen? “Nederland is natuurlijk België niet, dus voorlopig is dat item met die bonussen een ver van ons beditem”, zegt Tom Van Den Abbeele. “Zowel de club als de nv Stayen van Roland Duchâtelet en Marieke Höfte zijn zich ervan bewust dat de staat van het veld beter moet kunnen. We kijken uit hoe we de staat van het speelveld naar een hoger niveau kunnen tillen, maar we hebben daar geen pasklaar antwoord op. Allicht beslissen

Deze zaak is complexer dan een nieuwe uitrusting kopen. De vervanging van de mat is duur

Tom VAN DEN ABBEELE we pas naar volgend seizoen toe, eerder niet. Deze zaak is complexer dan een nieuwe uitrusting kopen. De vervanging van de mat is duur.”

Ondergrond­se parking

Er waren al geruchten dat STVV zou overstappe­n naar natuurlijk gras, maar architect Robrecht Asnong wees er al op dat in dat geval de ondergrond­se parking zou verdwijnen. “Overstappe­n naar natuurlijk gras is voorlopig dus geen optie”, zegt Van Den Abbeele. “Al weet je nooit hoe de technologi­eën evolueren. Misschien kan het op langere termijn wel. We houden alles nauwgezet in de gaten. Belangrijk is dat STVV en Stayen allebei begaan zijn met het feit dat de club in zo goed mogelijke omstandigh­eden moet kunnen voetballen. Er is een goede samenwerki­ng om op dat vlak alleen maar vooruitgan­g te boeken.”

Roland Duchâtelet benadrukt dat de toestand van de synthetisc­he mat wel degelijk verbeterd is sinds de onderhouds­beurten op punt staan. “Verder wordt de toestand van zeer dichtbij opgevolgd”, verzekert Duchâtelet.

 ?? FOTO JG ?? Tegen Club Brugge had de kunstgrasm­at op sommige plaatsen een vreemde bruine kleur.
FOTO JG Tegen Club Brugge had de kunstgrasm­at op sommige plaatsen een vreemde bruine kleur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium