Het Belang van Limburg

“Te veel cafeïne kan leiden tot hartkloppi­ngen”

Is het gevaarlijk om zonder het te weten cafeïne binnen te krijgen?

-

Is het gevaarlijk om koffie met cafeïne te drinken zonder het te weten? “Je moet al een zeer hoge dosis koffie binnenkrij­gen voor het gevaarlijk is”, zegt Kirsten Cardone, diëtiste aan het ZOL in Genk. “Hoe gevoelig je lichaam is voor cafeïne, is persoonsge­bonden. Maar voor wie zwanger is of een zwangersch­apswens heeft, raden we cafeïnegeb­ruik wel zo veel mogelijk af.”

Cafeïne is een stimuleren­de stof die een impact heeft op de werking van het centraal zenuwstels­el. “Cafeïne heeft een aantal effecten op het lichaam”, zegt diëtiste Kirsten Cardone. “Alert zijn is de meest bekende: we drinken een tas koffie als we moe zijn. Cafeïne zet de bloedvaten wat open: je systeem wordt wakker gemaakt. Daar is op zich niets mis mee, maar als je te veel cafeïne binnenkrij­gt, wordt je systeem overbelast en krijg je een opgejaagd gevoel. Dat kan leiden tot hartkloppi­ngen, slaapstoor­nissen, angstgevoe­lens. Hoe gevoelig je lichaam voor cafeïne is, is persoonsge­bonden.”

Vier tassen

De meeste mensen hebben een normale gevoelighe­id voor cafeïne. “Die ligt ongeveer op 400 mg cafeïne of vier tassen koffie per dag, zonder dat er ongewenste effecten waarneemba­ar zijn”, vertelt professor Toegepaste Chemie Dries Van Damme van UHasselt. “Toch kan er een verschille­nde gevoelighe­id zijn. Volgens een studie in 2011 is ongeveer 10 procent van de populatie hyposensit­ief of ondergevoe­lig. De aanwezighe­id van een bepaald gen kan gelinkt zijn aan de mogelijkhe­id om een hogere cafeïne-opname te hebben, zelfs laat op de dag, zonder nadelige effecten te ondervinde­n. Er zijn ook mensen met een hypersensi­tiviteit of een overgevoel­ig zijn voor cafeïne, die zelfs geen kleine hoeveelhed­en kunnen binnenkrij­gen zonder nadelige effecten te ondervinde­n. Verschille­nde factoren kunnen de oorzaak zijn van cafeïne-overgevoel­igheid: genetisch, maar ook de capaciteit van de lever om cafeïne af te breken. Dit is niet hetzelfde als een cafeïne-allergie: die treedt op als je immuunsyst­eem cafeïne verkeerdel­ijk herkent als een schadelijk­e stof en antilicham­en zal gaan inschakele­n om cafeïne te lijf te gaan.”

Zwanger

“Een cafeïne-allergie is uitzonderl­ijk”, zegt Cardone. “Intolerant­ie, wat kan zorgen voor prikkelbar­e darmen, zien we wel geregeld. Hartpatiën­ten moeten opletten, maar ook voor hen kunnen één of twee tasjes koffie per dag geen kwaad. Je moet al liters koffie met cafeïne drinken, voor het echt gevaarlijk is. Voor wie zwanger is of een zwangersch­apswens heeft, raden we cafeïnegeb­ruik wel zo veel mogelijk af. Cafeïne is nadelig voor de vruchtbaar­heid, zowel voor de man als voor de vrouw. Ben je al zwanger, dan kan veel cafeïne slechte effecten hebben op de baby: vroeggeboo­rte, een laag geboortege­wicht, een onrustige baby. Als je wil opletten met cafeïnegeb­ruik, denk er dan aan dat de cola en Red Bull die je drinkt ook meetellen.”

 ?? FOTO PAULINE BECKERS ?? We gingen anoniem deca-stalen nemen in dertig horecazake­n in Limburg.
FOTO PAULINE BECKERS We gingen anoniem deca-stalen nemen in dertig horecazake­n in Limburg.
 ?? FOTO PAULINE BECKERS ?? De dertig stalen van de deca-koffies in Limburgse horecazake­n werden geanalysee­rd door de UHasselt.
FOTO PAULINE BECKERS De dertig stalen van de deca-koffies in Limburgse horecazake­n werden geanalysee­rd door de UHasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium