Het Belang van Limburg

Valse deca’s: een pak meer cafeïne dan Red Bull

WIST U DAT?

-

Wist u dat in zwarte thee eveneens cafeïne zit? Net als in mokka-ijs. In 250 ml koffie zit evenveel cafeïne als in een blikje energiedra­nk. Maar nog straffer: in de valse deca’s die we wij geserveerd kregen, zat een pak méér cafeïne dan in een blikje Red Bull.

Wat is het verschil tussen theïne en cafeïne?

Wouter Marchal, docent Analytisch­e Chemie aan de UHasselt: “Theïne en cafeïne zijn meer gangbare namen die aan hetzelfde molecule worden gegeven. Het gaat om dezelfde werkzame component waar stimuleren­de effecten aan worden toegeschre­ven. Uitgereken­d op de vaste stof bevat zwarte thee meer cafeïne dan koffie. Maar een tas zwarte thee bevat minder cafeïne, hoofdzakel­ijk omdat er qua gewicht minder thee wordt gebruikt om een tas te maken dan koffie. Het cafeïnegeh­alte in een tas thee is ook sterk afhankelij­k van hoelang het theezakje in het heet water blijft en van de soort thee.”

Zit er ook cafeïne in mokka-ijs, koffiepral­ines of koffielike­ur?

“Ja: deze producten worden gemaakt op basis van koffiebone­n-extract, waar cafeïne in zit.”

Waar zit het meeste cafeïne in: in koffie, in cola of in energiedra­nkjes?

“Het cafeïnegeh­alte van cola en een energiedra­nkje is hetzelfde in elk blikje. Dat kan niet voor elke tas koffie gezegd worden. De hoeveelhei­d cafeïne in koffie is afhankelij­k van de koffiesoor­t, de korrelgroo­tte en het hele ‘brouwproce­s’, zoals de doorloopti­jd, de verhouding koffie-water en de temperatuu­r van het water.” “Het cafeïnegeh­alte in Coca-Cola bedraagt 31,6 mg per 330 ml, wat overeenkom­t met de inhoud van 1 blikje. In Cola Light is een hogere cafeïne-inhoud terug te vinden: tot wel 42 mg per 330 ml. In de bekendste energiedra­nk Red Bull zit een stuk meer cafeïne in vergelijki­ng met cola: ongeveer 80 mg per blikje van 250 ml. Daarnaast zitten in energiedra­nkjes nog een aantal andere middelen, zoals taurine of glucuronol­acton, waarvan momenteel wordt onderzocht of ze in combinatie met cafeïne stimuleren­de effecten kunnen hebben. Of koffie meer cafeïneinh­oud heeft dan energiedra­nkjes is dus in grote mate afhankelij­k van hoe de koffie werd gemaakt. In ons referentie­staal (Senseo Regular) zat 51 mg per 150 ml. Als we hetzelfde volume van deze koffie als van Red Bull zouden drinken komt het cafeïnegeh­alte ongeveer overeen: 85,5 mg per 250 ml voor de koffie versus 80 mg per 250 ml voor Red Bull. De echte koffies die verkeerdel­ijk als deca werden aangeboden in de studie, bevatten tot 168 mg op 150 ml.” Met andere woorden: de valse deca’s in ons onderzoek bevatten een pak meer cafeïne dan Red Bull.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium