Het Belang van Limburg

Antibiotic­a

Slechts één patiënt op vijf heeft er baat bij

-

Als een hoestje hardnekkig wordt, trekken we vlug naar de huisarts. Die schrijft bijna altijd antibiotic­a voor. Maar dat is bij luchtwegin­fecties zelden nuttig en leidt zelfs tot gevaarlijk­e resistenti­e, waarschuwe­n

onderzoeke­rs.

Dat we veel antibiotic­a slikken, hoeft geen betoog. En wie al even met een hoestje rondloopt, belandt vaak bij de huisarts: hoesten is een van de meest voorkomend­e aanleiding­en voor een doktersbez­oek. Daar krijgen we meestal antibiotic­a voorgeschr­even, die soms helpen, afhankelij­k van de ziekteverw­ekker in kwestie. Microbiolo­gisch onderzoek kan het schuldige beestje een naam geven, maar in de huisartsen­praktijk gebeurt dat zelden. De redenen zijn talrijk.

”Het is niet altijd evident om stalen te nemen”, zegt Greet Ieven, onderzoeke­r aan de Universite­it Antwerpen. ”Niet alle laboratori­a zijn technisch uitgerust om de ziekteverw­ekkers in kaart te brengen. De patiënt wil snel geholpen zijn, maar resultaten laten op zich wachten en zijn nooit dezelfde dag beschikbaa­r. Bovendien is dat soort onderzoeke­n prijzig, dus worden ze enkel bij gehospital­iseerde patiënten uitgevoerd. Huisartsen schrijven doorgaans meteen antibiotic­a voor.”

Onderzoeke­rs aan de Universite­it Antwerpen vroegen zich af welke ziekteverw­ekkers nu precies het vaakst voorkomen in de huisartsen­praktijk, en hoe vaak patiënten (on)terecht antibiotic­a toegediend krijgen.

Slijm en bloed

Om die vraag te beantwoord­en, werkten ze samen met zestien netwerken van huisartsen uit dertien Europese landen. Over een tijdspanne van drie opeenvolge­nde winters verzamelde­n ze stalen van 3.104 volwassen patiënten die al hoestend bij de huisarts aanklopten. Slijm dat werd opgehoest, werd nauwkeurig verzameld. De artsen namen bloedstale­n en uitstrijkj­es uit de keelholte. Alle stalen werden gescreend op alle gekende virussen en bacteriën die luchtwegin­fecties kunnen veroorzake­n. Als er bacteriën werden gevonden, keken de onderzoeke­rs bovendien of ze resistent waren tegen het antibiotic­um penicillin­e. Vier weken na de consultati­e verzamelde­n de artsen dezelfde stalen om te bepalen of de infectie geklaard was.

De resultaten verschenen in het vaktijdsch­rift Clinical Microbiolo­gy and Infection. Bacteriën waarvan we weten dat ze luchtwegin­fectie veroorzake­n, kwamen maar bij een op de vijf patiënten voor. Virussen, daarentege­n, werden teruggevon­den bij bijna de helft van de patiënten. Bij de rest was er geen duidelijke oorzaak. ”Dat betekent dat hoogstens één op vijf patiënten met een hoest baat heeft bij een behandelin­g met antibiotic­a. Die hebben geen effect op virussen en zijn in de andere gevallen dus volledig doelloos”, volgens Ieven. ”Antibiotic­a gebruiken we beter enkel als het echt moet en in dat geval pleiten we voor gerichte antibiotic­a, zoals penicillin­e of amoxicilli­ne.“Virale infecties waren vier weken later volledig weg.

33.000 doden

Het is gevaarlijk om antibiotic­a te vaak en ten onrechte voor te schrijven. Het biedt resistente ziekteverw­ekkers de kans om de bovenhand te nemen en zich sneller te vermenigvu­ldigen. En dat eist zijn tol. Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control, die infectiezi­ektes binnen Europa in kaart brengt, worden er jaarlijks 670.000 Europeanen ziek door antibiotic­a- resistente bacteriën. Daar sterven er naar schatting 33.000 van, vooral zuigelinge­n jonger dan twaalf maand en mensen ouder dan 65 jaar. Onheilspel­lende cijfers zijn het, die overeenkom­en met die van griepvirus­sen, tuberculos­e en hiv samen.

Bij hoestende patiënten waar toch bacteriën werden gevonden, was de resistenti­e tegen penicillin­e laag. Onderzoeke­rs wijten dat aan campagnes die het gebruik van antibiotic­a willen beperken. En dat willen ze aanmoedige­n: zo blijft penicillin­e doeltreffe­nd indien het toch nodig is.

Antibiotic Awareness Week

Maar de strijd is nog niet gestreden. “Ons land spant de kroon wat antibiotic­agebruik in de eerstelijn­szorg betreft”, zegt Herman Goossens, betrokken onderzoeke­r aan de Universite­it Antwerpen in het persberich­t. ”Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control zijn we bijvoorbee­ld Europees kampioen chinoloneg­ebruik in de behandelin­g van luchtwegin­fecties.” Dat is een breed antibiotic­um dat wordt gebruikt voor een breed scala aan infecties. Om het gebruikt in te perken, zal er meer nodig zijn dan de huidige campagnes volgens de wetenschap­pers, die deze week alvast tot Antibiotic Awareness Week omdoopten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium