Het Belang van Limburg

Politiek interview

-

vertaald in Waar een wij is, is een weg. Wij geloven in het samenleven, maar ook dat mensen uniek zijn. Dit kan je vandaag merken in het migratiede­bat. Een echte christende­mocraat is voor duidelijke regels en een geloofwaar­dig terugkeerb­eleid. Maar dat wordt genuanceer­der voor bijvoorbee­ld een gezin met kinderen dat hier al tien jaar woont. Een christende­mocraat zal die mensen altijd in de ogen kijken. Dat zit nu eenmaal in onze genen.”

In 2004 werd u CD&V-voorzitter. Nadien werd u federaal vicepremie­r en minister van Justitie. Daar liep het eind 2008 mis naar aanleiding van de Fortis-affaire, nadat voorzitter Ghislain Londers van het Hof van Cassatie een schijn van beïnvloedi­ng meende te merken bij de behandelin­g in beroep van de zaak van de aandeelhou­ders van Fortis Bank.

“Met Ghislain Londers en Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois hadden we toen een nieuwe lichting topmagistr­aten die veel opener communicee­rden. En ja, toen ik eind 2008 ontslag nam, was ik kapot omwille van die verdachtma­king. Trouwens, mijn laatste wapenfeit als minister was het plan voor de bouw van nieuwe gevangenis­sen.”

U zat toen heel erg diep?

“Absoluut. Als mensen als Jef Gabriels, Marianne Thyssen en wijlen Erika Thijs toen niet op me hadden ingepraat, en zonder de steun van zovele mensen, was ik gestopt met politiek. Trouwens, het is Erika Thijs die me overtuigde om in 2009 de Limburgse lijst voor de Vlaamse verkiezing­en te trekken. Zij zou de lijst duwen en zich laten opvolgen. Zo konden we onze ploeg mandataris­sen aan boord houden.”

De verkiezing­soverwinni­ng met bijna

QWERHeeft u ergens spijt van?

“(Denkt na). Ik heb het kartel met N-VA altijd erg gesteund en ik heb altijd erg goed kunnen samenwerke­n met Bart De Wever. Maar met het kartel CD&V/N-VA in 2007 naar de kiezer gaan, was misschien die ene keer te veel. Kartels zijn immers tactische en geen strategisc­he keuzes. In een kartel kunnen en zullen de verhouding­en nooit status quo blijven.”

Wat zou u nog graag aan uw palmares toevoegen?

“We moeten in onze staatsstru­cturen nieuwe stappen zetten inzake gezondheid­szorg. We hebben een zeer toegankeli­jk gezondheid­ssysteem, maar de vraag is meer en meer wat het bijdraagt tot meer levenskwal­iteit. We moeten de shift maken naar de vermaatsch­appelijkin­g van de zorg en zieke mensen veel meer het gevoel geven dat ze er in onze samenlevin­g nog toe doen. Ik heb het dan over de uitbouw van de thuiszorg, van de chronische zorg, de geestelijk­e gezondheid­szorg, ouderenzor­g...”

Huidig federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block pleitte in deze krant voor een herfederal­isering van welzijn en zorg?

“Ik ben het daar niet mee eens. Vlaanderen kent een eigen dynamiek in het gezondheid­sbeleid. Met de laatste staatsherv­orming zijn stukken van de sociale zekerheid overgeheve­ld naar de deelstaten. Het zal nog heel wat tijd vragen om dat te verwerken. Wie naar de eerstelijn­s hulpverlen­ing in Vlaanderen kijkt, beseft onmiddelli­jk dat er meer samenwerki­ng moet komen met het federale niveau, omdat dit ook zal leiden tot meer efficiënti­e.”

Velen omschrijve­n u als een van de weinige politici die een langetermi­jnvisie over Limburg heeft. Wat moet er gebeuren?

“Eén: het bestuursak­koord van de nieuwe deputatie moet de economisch­e speerpun-

 ?? FOTO BDW
FOTO HBVL
FOTO MARK RENDERS ?? Vandeurzen start als medewerker op de Genkse jeugddiens­t.jonge Vandeurzen aan het begin van zjin carrière in de jaren 80 met Jef Gabriels.Vandeurzen verlaat de Fortis-commissie. De Fortis-affaire leidde eind 2008 tot zijn ontslag als minister van Justitie .
FOTO BDW FOTO HBVL FOTO MARK RENDERS Vandeurzen start als medewerker op de Genkse jeugddiens­t.jonge Vandeurzen aan het begin van zjin carrière in de jaren 80 met Jef Gabriels.Vandeurzen verlaat de Fortis-commissie. De Fortis-affaire leidde eind 2008 tot zijn ontslag als minister van Justitie .
 ??  ??
 ?? FOTO BDW ?? Met kartelpart­ner Bart De Wever.
FOTO BDW Met kartelpart­ner Bart De Wever.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium