Het Belang van Limburg

Grim (Hasselt) “Nadruk op boeken in plaats van koffie”

- Grim Hasselt

Naast Malpertuis is Grim de enige andere onafhankel­ijke boekhandel in Limburg. Ed Worms en Katelijne Kevelaers sloten hun literaire koffiebar in Leuven om in Hasselt resoluut voor het boek te kiezen.

Die Leuvense boekenbar, De Dry Coppen, doet nu dienst als tv-keuken waar Jeroen Meus zijn ‘Dagelijkse Kost’ bereidt. Voor Ed Worms en Katelijne Kevelaers was het tijd voor iets anders. “We waren graag bezig met boeken, maar in Leuven waren we 90 procent van de tijd bezig met het horecagede­elte, waardoor we verloren waren wat we graag deden”, zegt Worms.

In Hasselt staat het boek opnieuw op de eerste plaats. “Je verdient meer aan koffie dan aan boeken. Toch zijn we op zoek gegaan naar een plek waar we een boekenzaak konden openen zonder horeca. In Hasselt kan dat omdat het aantal boekhandel­s hier veel kleiner is. Onze boekverkoo­p is hier stukken groter dan in Leuven en dat was ook nodig om het rendabel te houden.” Intussen bewijst Grim dat een boekhandel niet bij voorbaat gedoemd is om te mislukken. “Vijftien jaar geleden zijn er veel gesneuveld, degene die overblijve­n doen het redelijk goed. Het doemscenar­io dat het papieren boek helemaal ging verdwijnen, is niet uitgekomen.”

Plannen om opnieuw koffie te schenken, zijn er niet. “We hebben iets verderop koffiebar

KingKong. Die doen dat beter dan wij dat ooit zouden kunnen.” (lacht)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium