Het Belang van Limburg

De kilo is geen kilo meer

Bert Vercnocke Fysicus aan de KUL

- Door Aylin Koksal

Nauwkeurig­er

Le Grand K wordt sinds 1875 bewaard in een kluis in een Parijse kelder. Maar het blok metaal is niet constant hetzelfde gebleven doorheen de tijd: “Er bestaat geen natuurwet die het gewicht van een massa zomaar doet afnemen, hier heeft het naar alle waarschijn­lijkheid te maken met menselijk contact. De kilo is doorheen de tijd vaak aangeraakt en gekuist, zo kwamen waarschijn­lijk kleine deeltjes los.” En dat zorgt voor problemen. “Als we iets heel nauwkeurig willen meten, moeten we overstappe­n naar een beter optie: de constante van Planck.”

Ter illustrati­e vergelijkt Vercnocke die constante met de meter. “Een meter vastleggen, doe je aan de hand van enerzijds de seconde en anderzijds de snelheid van het licht. Per seconde legt het licht 300.000.000 meter af. We kunnen het licht enorm nauwkeurig meten en dus kunnen we ook meters heel nauwkeurig vastleggen.” Zo bestaat een vergelijkb­are constante waarmee je kilo’s kan wegen: de constante van Planck. “Die relateert de kilogram aan de meter en de seconde. Je vindt die constante terug in natuurrela­ties: het energieniv­eau in een atoom of de frequentie van het licht. Maar het probleem was dat ze de constante van Planck niet precies genoeg konden meten om deze in te voeren als nieuwe standaard voor de kilogram.”

Kibble-weegschaal

De constante van Planck bestaat voor alle duidelijkh­eid al veel langer, maar er bestond nog geen juiste technologi­e om deze te meten. Het was een kwestie van tijd tot er een geavanceer­d meettoeste­l werd ontworpen. “Het afschaffen van de fysieke kilo heeft in het verleden wel al eens op de agenda gestaan, maar het is toen afgewezen. Nu maakt de Kibble-weegschaal het weer mogelijk.” Die weegschaal is vergelijkb­aar met een klassieke weegschaal, zij vergelijkt ook twee verschille­nde krachten. Maar in de plaats van zwaartekra­cht ‘weegt’ de weegschaal elektromag­netisme. “De kilogram wordt bepaald door de hoeveelhei­d stroom en spanning die nodig is om een kilogram aan massa op te tillen met een magnetisch veld.” Waarom is die precisie dan nodig? “Als je als wetenschap­per je observatie­s wil vergelijke­n met iemand anders die tienduizen­d kilometers ver weg staat, moeten die kunnen overeenkom­en. Daarom maken we afspraken over meeteenhed­en. Je gaat je bevindinge­n dus uitdrukken in meters, kilogramme­n of seconden”, zegt fysicus Vercnocke. Om ervoor te zorgen dat die meeteenhed­en overal ter wereld op een juiste manier gebruikt worden, bestaat er zelfs een internatio­nale organisati­e: Bureau Internatio­nal des Poids et Mesures (BIPM), of het Internatio­naal Bureau voor Gewichten en Maten. Dat bureau besliste doorheen haar geschieden­is ook dat er in feite 7 soorten basismeete­enheden nodig zijn, waaronder meter, kilo, seconde en ampère. Met die eenheden kan je metingen zoals volume, snelheid en volt uitvoeren.

Geen veranderin­g

“Op het vlak van onderwijs verandert er zo goed als niets. Als je eenmaal vertelt hoe je die eenheden berekent, kan je dus weer verder”, zegt Vercnocke. “Het enige wat in de wetenschap verandert, is dat precisie-experiment­en nu met nog meer precisie uitgevoerd kunnen worden. Ook afgeleide eenheden van massa zullen nu anders bepaald worden, zoals de Joule.” Le Grand K maakt dus op 20 mei 2019 plaats voor de constante van Planck. Maar in het dagelijks leven heeft de afschaffin­g van Le Grand K alleszins geen enkel invloed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium