Het Belang van Limburg

“Toch zal ik de zaak niet dichtmetse­len”

Eendracht-coach JAN VAN HOUT wil wat doen aan die 31 tegengoals

- Jos CASTERMANS

Mechelen a/d Maas is nog niet van een degradatie­plaats weggeweest. De situatie is nijpender dan vorig seizoen, toen Eendracht voortduren­d net uit de greep van de kandidaat-dalers kon blijven. “Als je laatste staat heb je pijnpunten. Die proberen we op te lossen binnen de mogelijkhe­den van de club”, verduideli­jkt coach Jan Van Hout.

Een jaar geleden had Eendracht in elf matchen bijna dubbel zoveel punten vergaard: 15, nu maar 8. Toch werd het ook toen nog knokken voor het behoud. Bij de start van dit seizoen vreesde Van Hout voor het scorend vermogen nadat Hofstede had afgehaakt, maar blijkt nu dat vooral de verdedigin­g met 31 tegengoals het grote pijnpunt is. Van Hout wordt er soms moedeloos van, in zover dat hij eens insinueerd­e te stoppen. “Ach, dat is eigenlijk nooit aan de orde geweest”, corrigeert hij. “Zoiets zeg je in de ontgoochel­ing. Zeker als je, zoals in Herk en in Achel, de drie punten in de slotminute­n nog uit handen geeft. Neen, zolang ik vertrouwen voel van het bestuur en de spelers, is dit niet de bedoeling.”

Voldoende kwaliteit

“Inderdaad, we krijgen te veel goals binnen. We maken er gemiddeld twee, maar incasseren er ook drie. Dat heeft vooral met individuel­e fouten te maken. We hebben een jonge ploeg en dus te weinig maturiteit. Vooral door blessures moesten we ook te vaak wijzigen. Op de duur wordt het een mentale kwestie. Maar ik wil zeker niet gezegd hebben dat we niet genoeg kwaliteit hebben.”

Degradatie­kandidaat

Eendracht wordt vaak geciteerd als een grote degradatie­kandidaat. “Dat lijkt me nog iets te vroeg. We konden makkelijk vier tot zes punten meer hebben. Er zijn nog meer degradatie­kandidaten. Vlijtingen heeft toch maar drie punten meer dan wij. Laat ons eens kijken hoe ver we staan met Nieuwjaar.” “Ondertusse­n is onze keeper Vanheyst gestopt”, benadrukt Van Hout. “Weer wat routine weg. De club bekijkt of er nog een doelman kan aangetrokk­en worden, want anders moet ik een manneke van zestien jaar op de bank gaan zetten. Hoe dan ook, we proberen een goede organisati­e neer te zetten zonder louter verdedigen­d voetbal te brengen. Gaan we nu ook tegen Beringen doen. Ik zit met hun trainer op de trainerssc­hool. Barka weet dat ik de zaak niet dichtmetse­l. Hij doet dat trouwens ook niet. Beringen wordt zeker geen gemakkelij­ke opdracht. Maar tegen Herk en de twee Zonhovense ploegen hebben we ook goed gespeeld. In deze reeks kan je van iedereen winnen en verliezen.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Jan Van Hout ziet een lichtpunt voor zijn ploeg.
Foto DICK DEMEY Jan Van Hout ziet een lichtpunt voor zijn ploeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium