Het Belang van Limburg

“Voetbal nieuw leven inblazen”

Stadsgenot­en RYKX en RUYTINX zetten er hun schouders onder

- Gert SILLEN

Vergeet de R4. Bij de Moedige Duivels van Halen draait tegenwoord­ig alles rond R2: Ruytinx en Rykx. Geboren en getogen Halenaar Bjorn Ruytinx (38) blies in het tussenseiz­oen de club nieuw leven in. Door de afwezighei­d van Ruytinx, omwille van een blessure, nam stadsgenoo­t Jelle Rykx (26) de voorbije weken de ploeg op het veld op sleeptouw.

Voor alles is er een eerste keer, zo ook het provincial­e samenspel tussen R&R, die hun sporen verdienden in het nationale voetbal. Ruytinx was destijds de gangmaker bij onder andere OHL en vorig seizoen nog bij Sporting Hasselt. Daarnaast doorliep Rykx de jeugdreeks­en van KRC Genk om vervolgens bij Lommel United en Pelt aan de slag te gaan. De lokroep van Ruytinx om terug te keren naar het vertrouwde nest van moederclub Halen kon Rykx niet weerstaan. “Ach, door mijn blessures aan de voetzolen kwam ik de voorbije jaren nauwelijks aan spelen toe. Op een lager niveau met minder trainingsi­ntensiteit zou ik wel nog kunnen blijven voetballen. En toen Bjorn met zijn project kwam aandraven heb ik er onmiddelli­jk mee ingestemd. Aanpassen aan het provinciaa­l voetbal? Het was even wennen, ook omdat ik voor het eerst in mijn carrière op de nummer tien speel. De laatste jaren was ik linksback.”

RUYTINX OVER RYKX

Het project van Ruytinx en co bestaat erin om het voetbal in Halen nieuw leven in te blazen en dat met hulp en kennis van de Halenaars zelf. “Jelle vind ik een veel te goede speler om op de linksachte­r te laten staan”, pikt Ruytinx in. “Ik beschouw Jelle als een A-speler, een voetballer die zeer spelbepale­nd kan zijn. En iemand met dergelijke kwaliteite­n moet niet in de achterste linies verkommere­n. Met het project hebben we een goede start genomen. Trainer Marc Indeherber­ghe, Jelle en ik -ik vergeet er nog enkelen waarschijn­lijkzijn allemaal Halenaars. Voorts hebben we spelers uit de regio én uit lagere reeksen aangeworve­n en die aanpak heeft wonderbaar­lijk goed geklikt. Stilaan merk ik dat Halense bevolking de weg naar het voetbal terug aan het vinden is. Waarschijn­lijk ook beïnvloed door de goede resultaten.”

RYKX OVER RUYTINX

Momenteel prijkt Halen op een derde plaats en met de komst van Landen is zelfs de tweede stek vacant. “Wie durfde denken dat we na elf speeldagen op de derde plaats zouden staan, werd voor gek verklaard. Niettemin staat er een goede ploeg tussen de lijnen, maar we zijn nog kwetsbaar. Ook valt de factor Ruytinx niet te onderschat­ten. Tijdens de wedstrijde­n is Bjorn heel verbaal aanwezig. De andere spelers zijn dan ook telkens net iets scherper dan anders.”

RUYTINX EN RYKX?

Of ze volgend seizoen nog samenspele­n? “Ik denk dat het moeilijk wordt”, voorspelt Ruytinx. “Ik ga naar de veertig toe. Het is nu al ‘pitsen’ om rond te komen. En dan bedoel ik alle trainingen meedoen, het café in Leuven uitbaten, mijn bijberoep in het voetbal en nog zoveel andere dingen.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Rykx en Ruytinx: een paar apart.
Foto KAREL HEMERIJCKX Rykx en Ruytinx: een paar apart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium