Het Belang van Limburg

“Grandioze opsteker”

Vader en zoon Diris behalen hun allereerst­e provincial­e zege

- David KINDT

Jimmy (38) en vader André (61) Diris uit Kuringen-Hasselt hebben, dertig jaar nadat Jimmy begon met het duivenspel, hun allereerst­e provincial­e zege beet. Hun jonge doffer won niet enkel de reeks uit Sourdun. Hij was tevens de snelste van 4.745 duiven. “Zo’n trofee is een grandioze opsteker voor kleine melkers zoals wij”, zegt vader André.

Jimmy raakte als knaap van acht jaar begeesterd door de duifjes van zijn grootvader. “Toen ik net kon lopen, kroop ik al op het hok van bompa”, haalt Diris junior mooie herinnerin­gen op. “Jimmy was in zijn jeugdjaren op een vrij moment maar op één plaats te vinden. Het duivenhok was zijn tweede thuis”, zegt André. “Zijn boterhamme­n at hij in de spoetnik, tussen zijn duifjes”. Jimmy speelde aanvankeli­jk het vitessespe­l, om later de fondkaart te trekken. “Via het peterschap van de provincial­e duivenbond kwam ik in contact met de intussen overleden Rene Bruggen uit Vlijtingen, destijds een ware fondvirtuo­os. Zo ontdekte ik de verre afstandsvl­uchten en legde hier het accent op.”

Laag pitje

De jaren verstreken, de studies kwamen opzetten en later vond hij een job. De duivenspor­t kwam op een laag pitje te staan, maar verdween niet. “Toen kwam papa op de proppen, hij wou iets om handen hebben toen hij op pensioen ging”, knipoogt hij. “Ik heb het me nog geen seconde beklaagd, maar dat mysterieuz­e duiven-aanvoelen, dat is weggelegd voor de zoon.”

Zowel André – die de laatste jaren voltijds duivenmelk­er is, en Jimmy die de begeleidin­g op zich neemt, zijn uiterst hygiënisch. “Iedere duif die hier huist, zit op roosters en je zal hier geen strontje van een dag oud vinden. De drinkbakke­n worden volop ontsmet. Dat is volgens ons een noodzakeli­jke voorwaarde om tot gezonde duiven te komen en te behouden”, zeggen ze in koor. Het is één van die kerngezond­e toppers die de bloemen thuisbrach­t. “Een zeer regelmatig­e vlieger die afstamt uit een rechtstree­kse Etienne Pauwels uit Kermt en Martin Hex uit StLambrech­ts-Herk”, besluiten ze het palmares overlopend.

 ?? FOTO DAKI ?? Vader André (61) en Jimmy (38) Diris.
FOTO DAKI Vader André (61) en Jimmy (38) Diris.
 ?? HBVL
FOTO ?? 26 jaar geleden – op 17 april 1992 - stonden Karlo Van Rompaey en Jimmy Diris voor de eerste maal op onze duivenspor­tpagina.
HBVL FOTO 26 jaar geleden – op 17 april 1992 - stonden Karlo Van Rompaey en Jimmy Diris voor de eerste maal op onze duivenspor­tpagina.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium