Het Belang van Limburg

Test-Aankoop: “Overgang pensioensp­aarfonds moet gratis”

-

BRUSSEL - De overgang van een pensioensp­aarfonds van de ene naar de andere bank moet gratis kunnen. Dat vindt de consumente­norganisat­ie TestAankoo­p.

BNP Paribas Fortis vraagt vanaf januari 2019 een vergoeding van 150 euro aan klanten die hun pensioensp­aarfonds bij een andere bank willen onderbreng­en. Ongehoord, vindt de verbruiker­sverenigin­g Test-Aankoop, die er bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt op aandringt om de overgang van een pensioensp­aarfonds van de ene naar een andere bank gratis te maken. Door een vergoeding te vragen, gijzelt BNP Paribas Fortis zijn klanten, vindt Test-Aankoop. Pensioensp­aren is een groot succes. Uit cijfers van Febelfin blijkt dat momenteel ruim 4 miljoen Belgen aan pensioensp­aren doen. Dat succes is een gevolg van de gunstige fiscale regeling die door de wetgever werd uitgewerkt: een belastingv­oordeel van 30 procent als je 960 euro stort per jaar en 25 procent als je tussen de 960 en de 1230 euro op de rekening van het fonds stort.

Belasting

De keerzijde van de medaille is dat de consument maar liefst 33 procent belastinge­n betaalt als hij het opgebouwde spaarpotje vroegtijdi­g, dat wil zeggen voor zijn zestigste verjaardag, opvraagt. Het gevolg is dat de spaarder die niet meer tevreden is met de manier waarop zijn spaarfonds wordt beheerd zijn deelbewijz­en niet kan verkopen zonder zwaar te worden belast.

Het pensioensp­aarfonds kan echter wel overgebrac­ht worden naar een andere bank, en soms kan dat ook interessan­t zijn. BNP Paribas Fortis steekt daar nu een stokje voor. “Door een kost aan te rekenen als de klant wil wegstappen, gijzelt BNP Paribas Fortis als het ware de consument en zet het een rem op de eerlijke concurrent­ie”, aldus Simon November van Test-Aankoop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium