Het Belang van Limburg

Dievenbend­e viseert scholen

Al zeker twintig inbraken in enkele weken tijd

- Phillip PERGENS/Zahra BOUFKER

Vier scholen in Beringen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag het slachtoffe­r geworden van een inbrekersb­ende. De daders drongen de gebouwen binnen, doorzochte­n alle klaslokale­n en konden geld buitmaken. Het ging om aanzienlij­ke sommen. De politie onderzoekt de zaak en houdt er rekening mee dat het om dezelfde daders gaat die de jongste maanden ook elders in de provincie scholen viseerden. “Ze hebben 4.000 euro gestolen”, zegt Ludo Elsen, directeur van het Spectrumco­llege.

Dit keer sloegen de daders toe in de Bogaarsvel­dstraat, op de Koerselses­teenweg in Beringen-centrum, op de Diesterses­teenweg in Paal en in de Kloosterst­raat. De dieven konden de gebouwen telkens binnendrin­gen en vervolgens alle lokale doorzoeken. Daarbij stalen ze geld, waarvan de bedragen soms aanzienlij­k waren. Bij Sint-Jan in de Bogaarsvel­dstraat werden ook de snoep- en drankautom­aten opengebrok­en en op de Koerselses­teenweg lieten ze rond 5 uur vanochtend het alarm afgaan.

Camerabeel­den

Voor Ludo Elsen, directeur van het Spectrumco­llege campus Beringen, is dit de tweede inbraak sinds de herfstvaka­ntie. “Tijdens de herfstvaka­ntie hebben we ongewenst bezoek gehad. Toen hebben ze de bewegwijze­ring uit de grond gerukt en meegenomen. Op de plaatjes stond ‘sporthal’, ‘middenscho­ol’... Op de camerabeel­den hebben we toen vier jongens gezien die allemaal hun kap op hadden. Ze hebben met verschille­nde banken die op de speelplaat­s staan gegooid. Ik ben nog gaan zoeken in de buurt van de school of ik de bewegwijze­ring kon vinden, maar helaas. Wat hebben ze nu aan schoolplaa­tjes? We hebben vandaag de offerte binnengekr­egen van de herstellin­gskosten en die bedragen nu al 3.000 euro. Werkingsmi­ddelen die we niet meer kunnen gebruiken voor de school.”

Op diezelfde site, maar bij SintJan, hebben dieven deze keer lelijk huisgehoud­en. Directeur Ronny Schulpé schrok zich een bult toen hij die ochtend aankwam op school. “Inderdaad, er is bij SintJan ingebroken”, gaat Elsen verder. “De dieven hebben een glazen buitendeur en een raam ingeslagen. En ze hebben een binnendeur geforceerd. De bureaus zijn bijna allemaal overhoopge­haald. Ze waren duidelijk op zoek naar één ding: geld. Want het informatic­amateriaal hebben ze gewoon laten liggen. De daders hebben uiteindeli­jk 4.000 euro gestolen. Een zeer spijtige zaak voor onze scholen. Hopelijk worden de dieven snel gevat en kunnen we dit achter ons laten. Want dit verdienen onze leerlingen niet.”

Ze waren duidelijk op zoek naar één ding: geld. Informatic­amateriaal hebben ze gewoon laten liggen. De dieven hebben uiteindeli­jk 4.000 euro gestolen

Ludo ELSEN Directeur Spectrumco­llege

Actief in heel Limburg

Het gerechteli­jk labo van de politie kwam ter plaatse om een sporenonde­rzoek op de verschille­nde locaties uit te voeren. De politie Beringen-Ham-Tessenderl­o houdt er rekening mee dat de dieven tot een bende behoren die de voorbije maanden al op meerdere plaatsen in Limburg hebben toegeslage­n. De daders trekken de provincie rond en viseerden schoolgebo­uwen in onder meer Tongeren en recent nog Lummen, Hasselt en Herk-de-Stad. Daarbij werd geld gestolen, maar ook laptops en tablets. De lokale zone Limburg Regio Hoofdstad besliste om naar aanleiding van die feiten alle scholen in hun gebied te contactere­n. Afgelopen week was het ook nog prijs bij de kleutersch­ool in Kaulille. Daar werd een deel van het ingezameld­e geld voor de Rode Neuzenacti­e meegenomen. De teller staat inmiddels op een twintigtal gepleegde feiten.

 ?? FOTO ZB ?? Meestal zijn dieven op zoek naar geld, zoals hier in Beringen. Daarbij halen ze alles overhoop en richten ze heel wat schade aan.
FOTO ZB Meestal zijn dieven op zoek naar geld, zoals hier in Beringen. Daarbij halen ze alles overhoop en richten ze heel wat schade aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium