Het Belang van Limburg

Tongenaar veroordeel­d voor verzwijgen van hiv-besmetting

- Geert HOUBEN

Een 41-jarige man uit Tongeren is vrijdag schuldig bevonden aan het verzwijgen dat hij drager van het hiv-virus was tegenover zijn homopartne­r. Ook is hij veroordeel­d voor schuldig verzuim omdat hij het slachtoffe­r, dat nu ook hiv-drager is, na de seks niet inlichtte over de ziekte waardoor hij zich niet liet behandelen. Het komt hem op een eenvoudige schuldigve­rklaring te staan. Volgens de rechtbank is het weliswaar onduidelij­k of de veertiger het slachtoffe­r effectief besmet heeft. Het slachtoffe­r had immers ook seksuele contacten met een andere drager van het hiv-virus.

De rechtbank kwalificee­rde de feiten, die dateren van juni 2009 tot januari 2011, als verkrachti­ng. “Het slachtoffe­r, een Hasselaar, zou geen toestemmin­g voor seksuele contacten gegeven hebben als hij wist dat de betichte met hiv besmet was.” De dader zweeg over hiv uit vrees dat zijn partner geen seks met hem zou willen. “Dit is zeer laakbaar. Hij stelde zijn eigen genot en ego voorop en heeft mogelijk nog andere slachtoffe­rs gemaakt”, aldus de procureur tijdens het proces.

De besmetting kwam het licht toen het slachtoffe­r zich liet con- troleren. Hij verbrak meteen de relatie. Onderzoek bracht geen uitsluitse­l of de Hasselaar daadwerkel­ijk hiv opliep door de beklaagde. Het duo had een open relatie met meerdere partners. Het slachtoffe­r had een hivsubgenr­e opgelopen dat meer gelijkenis­sen vertoonde met een andere bedpartner dan met dat van de Tongenaar. Omdat de feiten al van 2011 dateren, was de rechtbank van oordeel dat de redelijke termijn overschred­en was. Hierdoor hield de rechter het op een eenvoudige schuldigve­rklaring. Wel draait de Tongenaar op voor de proceskost­en die 12.435 euro bedragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium