Het Belang van Limburg

Gasalarm door rottende bladeren

Enkele scholen ontruimd, brandweer zoekt hele dag naar oorzaak

- Aylin KOKSAL/Jozef CROUGHS/Benny JANS/Phillip PERGENS

Bij het rottingspr­oces van bladeren komt een methaanach­tige geur vrij, te vergelijke­n met die van gas

In Borgloon en Kortessem werden vrijdagoch­tend leerlingen geëvacueer­d en ook in Hasselt heerste even later paniek bij twee scholen omdat ze gas meenden te ruiken. De brandweer rukte met de meettoeste­llen uit, maar de teller bleef stil. Omdat ze bij de noodcentra­le oproepen bleven ontvangen, gingen de hulpdienst­en naarstig op zoek naar de oorzaak. Die vonden ze uiteindeli­jk... bij een herfstvers­chijnsel. “Bij het rottingspr­oces van bladeren komt een methaanach­tige geur vrij, te vergelijke­n met die van gas”, klinkt het de brandweerz­one Zuid-West-Limburg. “Daar moeten we het hoogstwaar­schijnlijk gaan zoeken.”

Brandweer

Het vallen van de bladeren is hét beeld van de herfst, maar sinds vrijdag kan daar ook een geurtje aan worden toegevoegd. In het zuiden van Limburg– van Borgloon over Kortessem tot in Hasselt – roken heel wat inwoners een gasgeur. Ze sloegen alarm en dat leidde ook tot het ontruimen van enkele scholen.

Zo werden alle leerlingen van het VIIO in de Grootloons­traat in Borgloon naar de verzamelpl­aats geëvacueer­d. In Kortessem was het prijs bij De Dageraad. “Op het schooldome­in werd op verschille­nde plaatsen een gasgeur waargenome­n”, zegt directrice Carina Driessens. “Wij zijn hierop onmiddelli­jk tot een algemene evacuatie overgegaan. Die verliep vlot, zonder incidenten. Uiteindeli­jk heeft de brandweer het gebouw na een onderzoek snel kunnen vrijgeven. Het was voor ons een goede oefening. De ouders werden via mail gerustgest­eld.” Rond de middag was Hasselt aan de beurt. De geur werd opgemerkt op de Koning Boudewijnl­aan, bij de Sportschoo­l, en aan het Vrijwillig­ersplein. Hier hoefden de leerlingen de campussen niet te verlaten.

Mysterie

Bij elke melding ging de brandweer met meetappara­tuur ter plaatse. Zonder resultaat, want de toestellen namen geen verontrust­ende concentrat­ies waar. Omdat de oorzaak niet kon worden gevonden, groeide het mysterie. De hulpverlen­ers keken naar Wallonië, omdat ze daar eerder in de week iets gelijkaard­igs aan de hand hadden. Maar de noordooste­lijke wind deed hen ook naar de andere kant lonken. De gascentral­e net over de grens in het Nederlands­e Geleen bleek evenmin met een probleem te kampen, waardoor de piste van een gaswolk die over de provincie trok, werd verlaten.

Het ontluchten van de grote gas- ketels van de scholen in combinatie met de specifieke weersomsta­ndigheden zoals mist, zou een reactie kunnen hebben veroorzaak­t. Maar uiteindeli­jk konden ze bij de brandweer quasi met zekerheid een herfstvers­chijnsel als boosdoener aanduiden. “Bij het rottingspr­oces van bladeren komt een methaanach­tige geur vrij, te vergelijke­n met die van gas”, luidt het bij de zone Zuid-West-Limburg. “Daar moeten we het hoogstwaar­schijnlijk gaan zoeken. We weten hoe aardgas ruikt, en zo rook het nabij de scholen absoluut niet. Wel lag in de omgeving een hoop gevallen bladeren en de geur kwam niet van binnen. We hebben het verder uitgezocht en de noodcentra­le van de hulpverlen­ingszone Haspengouw in de provincie Luik kreeg gisteren soortgelij­ke meldingen, te wijten aan het rottingspr­oces. Zo konden we de link leggen.”

De bevolking hoeft alvast niets te vrezen. De penetrante geur kan niet aangenaam zijn, maar van een gevaar voor de gezondheid is geen sprake.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ook onder meer aan het Vrijwillig­ersplein in Hasselt werd de gasgeur waargenome­n.
FOTO SVEN DILLEN Ook onder meer aan het Vrijwillig­ersplein in Hasselt werd de gasgeur waargenome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium