Het Belang van Limburg

Nederlande­r krijgt ook na verzet 3 jaar effectief voor plofkraak

-

De correction­ele rechtbank van Hasselt heeft vrijdag de 29-jarige Brahim A. uit het Nederlands­e Driebergen veroordeel­d tot 3 jaar gevangenis­straf. Hij stond terecht voor zijn betrokkenh­eid bij een plofkraak op een geldautoma­at van een Argenta-bankkantoo­r in Zonhoven. De man had verzet aangeteken­d tegen een eerder verstekvon­nis.

De feiten speelden zich af op 19 september 2014. Via DNA-materiaal en vingerafdr­ukken kon de man aan de plofkraak in Zonhoven gelinkt worden. Er werd liefst 227.000 euro buitgemaak­t. Maar de gestolen geldbiljet­ten waren met blauwe inkt besmeurd.

Om het kantoor binnen te dringen, werd een mokerhamer gebruikt. In het Nederlands-Limburgse Stein werd nadien op een carpoolpar­king de gestolen geldautoma­at teruggevon­den. Twee dagen na de plofkraak hield de Franse douane een Audi RS4 tegen. In de wagen lagen een mokerhamer, twee gasflessen, geldbiljet­ten met blauwe inkt, een Mastercard en een blikje Red Bull. Op dat blikje werden DNA en vingerafdr­ukken van Brahim A. gevonden. Bovendien bleek de beklaagde drie personen te kennen, die op 1 november 2014 betrokken waren bij een mislukte plofkraak in Hamont-Achel. Een van hen had in een Nederlands hotel met inkt besmeurde biljetten zitten uitgeven in een gokautomaa­t. De rechtbank achtte bewezen dat hij deel uitmaakte van een bende die plofkraken pleegde. De gerechtsko­sten voor de man bedragen 12.522 euro. Aan burgerlijk­e partij Argenta is hij 56.618 euro schadeverg­oeding verschuldi­gd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium