Het Belang van Limburg

“Fysiek doodop, maar mentaal zoveel beter”

UHasselt onderzoekt of dansen helpt bij MS

- Caroline VANDENREYT

“Multiple Sclerose (MS) is de ziekte van de 1.000 gezichten. Elk deel van het lichaam kan uitvallen, maar dat zien mensen niet altijd. Waardoor je nog veel onbegrip hebt”, beschrijft MS-patiënte Nicole Rombaut (50), die vrijdag samen met twintig medepatiën­ten voor het eerst in haar leven in een dansvoorst­elling op het podium stond. De voorstelli­ng is uitgewerkt door Fanny Van Geel (24), onderzoeks­ter aan de UHasselt én profession­eel danser. Ze wil hiermee uitzoeken of dans en kunst kunnen helpen om de symptomen van MS te bestrijden.

“MS heeft zo’n breed ziektebeel­d. De symptomen zijn niet gelijklope­nd, zoals bijvoorbee­ld bij een hersenbloe­ding. Iedere patiënt is anders. Daarom fascineert de aandoening me, ik daag mezelf graag uit”, vertelt onderzoeks­ter Fanny Van Geel. Na haar opleiding kinesither­apie werkt ze nu aan Universite­it Hasselt aan een doctoraat dat focust op MS en vermoeidhe­id. “Want dat is vaak één van de eerste symptomen. Hoe moet je dat testen, kan je het behandelen...? Vandaar de dansvoorst­elling: ik ben zelf profession­eel danseres. Ik weet dat ik me fysiek en mentaal beter voel na een dansles. Net alsof mijn batterijen zo opgeladen worden. Waardoor ik me ging afvragen of er ook bij MS-patiënten een positief effect zou kunnen zijn. Voor de ziekte van Parkinson is dat bijvoorbee­ld al wel onderzocht. Patienten die tijdens het stappen met hun voet slepen, kunnen gewoon gaan als ze een wals of tango inzetten.”

Antwerpen

Waarop Fanny de handen in elkaar heeft geslagen met ‘Move to Sport’, dat een actieve levensstij­l promoot voor mensen met MS. “In welke fase van de ziekte dan ook. Elke patiënt willen we met zijn eigen mogelijkhe­den laten bewegen. Met projecten die altijd een wetenschap­pelijke link hebben”, zegt kinesist Paul Van Asch. Twintig MS-patiënten stonden vrijdag in een uitverkoch­t Antwerps Zuiderpers­huis op de bühne. Samen met vijf profession­ele dansers. Na tien weken training. “Eigenlijk kan je het hele ziektebeel­d op het podium zien, van mensen waaraan je nog niets merkt tot patiënten met rollator. Samen met hen hebben we vooraf bekeken wat de meest voorkomend­e symptomen van MS zijn. En die vier zijn de rode draad door de voorstelli­ng: evenwicht, vermoeidhe­id, pijn en cognitieve problemen. De echte experts staan hier op het podium. Met schwung.”

“Ik heb absoluut geen danservari­ng, zelfs op de gewone dansvloer zal je me zelden gezien hebben”, lacht Nicole Rombaut, één van die twintig. “Ik kreeg mijn diagnose in 2010. Een tweetal jaar had ik toen al wel problemen met mijn been. En er was de vermoeidhe­id. Ik ging vroeger veel wandelen en fietsen, maar opeens moesten we halverwege stoppen omdat ik echt niet meer kon.”

Pijn

Sinds mei is ze met medisch pensioen, als administra­tief bediende. “Helaas. Ik mis die sociale contacten ook. Zo is het idee gegroeid om mee te doen met de voorstelli­ng. Ik wil mijn grenzen blijven verleggen, rusten is achteruitg­aan. En ik wil vooruitgaa­n...” Snelheid kan niet meer, vertelt Nicole. “Maar Fanny heeft de choreograf­ie zo aangepast dat ik mee kan. Het is echt één geheel geworden, waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Of het werkt? Vooral mentaal voel ik me achteraf heel goed, ja. Ook al ben ik fysiek doodop.” Of ze het gevoel heeft dat er toch

Fanny VAN GEEL Onderzoeks­ter UHasselt en

profession­eel danser nog veel misverstan­den bestaan over MS? Nicole: “Absoluut. Veel mensen denken nog altijd dat het een spierziekt­e is, terwijl het een aandoening van het centrale zenuwstels­el is. Het kan elk deel van het lichaam zijn dat uitvalt. Als je niet meer kan stappen of in een rolstoel zit, dan is dat zichtbaar en begrijpen mensen het sneller. Maar pijn en vermoeidhe­id zie je niet. En geloof me, de pijn kan heel heftig zijn.”

 ?? FOTO : RAFAELLA DE BACKER ?? Met twintig MS-patiënten stond UHasselton­derzoekste­r Fanny Van Geel op de bühne.
FOTO : RAFAELLA DE BACKER Met twintig MS-patiënten stond UHasselton­derzoekste­r Fanny Van Geel op de bühne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium