Het Belang van Limburg

Monster van De Motten weer boven water

Visvijver stadspark leeggemaak­t

- Dirk ROEFFLAER

De grote vijver in het Tongerse stadspark De Motten krijgt een grondige opknapbeur­t. Omdat de vijver hiervoor leeg moet zijn, werden gisteren alle vissen met netten gevangen. Onder hen ook de kolossale meerval Gustaaf, ook wel bekend als het Monster van De Motten.

De heraanleg van de grote visvijver kadert in de herinricht­ing van stadspark De Motten en het openleggen van de Jeker. De werken startten vorig jaar in september. De grote visvijver krijgt hierin ook een opknapbeur­t. De stenen oevers worden vervangen en het eiland wordt aangepakt. Hiervoor moet de vijver eerst drooggeleg­d worden. Het water werd vooraf grotendeel­s weggepompt en gisteren werden de vissen op het droge gehaald. Dat gebeurde onder grote publieke belangstel­ling. Tientallen kijklustig­en kwamen deze niet-alledaagse klus aanschouwe­n. De meeste aandacht ging naar ‘Gustaaf’, een meerval met een lengte van maar liefst 2,33 m en een gewicht van 70 kilogram. De immense roofvis werd op een speciale draagberri­e gehesen en door vier mannen overgebrac­ht naar de vijver aan cc de Velinx. “Ik heb deze meerval dertig jaar geleden op deze vijver gezet. Toen woog hij zowat drie kilogram en was hij 50 cm lang. Gustaaf is acht centimeter gegroeid sinds we hem vorige keer uit het water gehaald hebben en dat is toch alweer vier jaar geleden”, weet Johny Nijs, voorzitter van de Koninklijk­e Tongerse Lijnvisser­s. “De grote vissen worden overgebrac­ht naar de vijver aan de Velinx en de kleintjes worden vrijgelate­n in de vijver aan het kasteel de Renesse in ‘s Herenelder­en. Na de heraanleg van de vijver, mogen ze terugkomen op de Motten.”

Spons

De voorzitter hoopt dat ook alle slib dat zich op de bodem bevindt, verwijderd zal worden: “Dat is een dure zaak want zoiets moet speciaal behandeld worden. Het eiland is ook in slechte staat. Het is net een spons als je erop staat. De twee treurwilge­n op het eiland zijn hol vanbinnen.” Naast de meerval werd zowat 3.500 kilogram vis uit de vijver gehaald. Welke ingrepen er precies zullen gebeuren aan de vijver, wordt maandag besproken: “We hebben gewacht tot de vijver leeg is om de toestand te bekijken. De vijver krijgt een opwaarderi­ng. Alles wordt vooraf overlegd met de Tongerse Lijnvisser­s”, verzekert schepen An Christiaen­s (CD&V). “Ze zijn vragende partij voor aparte stroken rond de vijver waar ze ongehinder­d hun sport kunnen beoefenen.”

 ?? Foto DIRK ROEFFLAER ?? Leden van de Tongerse Lijnvisser­s haalden de vissen uit het water om ze elders weer uit te zetten (boven). Met Gustaaf, 2,33 meter lang, wilden ze wel even op de foto.
Foto DIRK ROEFFLAER Leden van de Tongerse Lijnvisser­s haalden de vissen uit het water om ze elders weer uit te zetten (boven). Met Gustaaf, 2,33 meter lang, wilden ze wel even op de foto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium