Het Belang van Limburg

Sensoren volgen senioren op

Europees proefproje­ct meet hoe gezond ouderen leven

- Geert VAN BAELEN

Er bestaan al heel wat van deze technieken los van elkaar, maar dit onderzoek wil ze integreren in één werkbaar instrument

Ludo CUYPERS

COMmeto

In woon-zorgcentru­m Sint-Jan Berchmans in Hamont zal de volgende drie jaren een opmerkelij­k Europees proefproje­ct lopen rond zorg op afstand. Een dertigtal ouderen en hun leefomgevi­ng worden via sensoren opgevolgd. Uiteindeli­jk moet dit leiden tot een instrument waarmee zorgverstr­ekkers de gezondheid­stoestand van de oudere permanent kunnen opvolgen en snel ingrijpen als er iets misloopt.

“Drie jaar lang zullen we technieken uittesten in een viertal zorginstan­ties”, vertelt Ludo Cuypers van COMmeto uit Ham, één van de partners. “Naast Sint-Jan Berchmans in Hamont stappen ook zorginstan­ties in Polen en in Zwitserlan­d in het project ‘Pelosha’. In totaal worden 120 senioren gevolgd. Per land willen we een opstelling maken voor een dertigtal personen.” In Hamont-Achel worden drie soorten sensoren getest. “Een eerste type brengt de omgeving van de oudere in kaart. Denk bijvoorbee­ld aan luchtkwali­teit of temperatuu­r. Een tweede soort sensoren gaat zich toespitsen op verschille­nde lichamelij­ke parameters. Via een armband kunnen we bijvoorbee­ld de hartslag of lichaamste­mperatuur meten. Ten slotte willen we ook nagaan op welke manier de oudere beweegt. Met een soort camerasyst­eem kunnen we dit in kaart brengen tijdens de kinesessie­s. De resultaten van al deze metingen brengen we samen in een overzicht op een tablet waarop de zorgverlen­ers de toestand van de oudere in een oogwenk kunnen opvolgen.” De bedoeling is dat ze bij een onregelmat­igheid snel kunnen ingrijpen. “Bijvoorbee­ld wanneer een oudere persoon valt, zal een alarm afgaan. Maar heel wat parameters volgen de gezondheid­stoestand ook op lange termijn op, en zo kan de zorg volgen. Er bestaan inderdaad al heel wat van deze technieken los van elkaar, maar dit onderzoek wil ze integreren in één werkbaar instrument voor de zorgverstr­ekker.”

Privacy

Is er geen gevaar dat ouderen bijna constant door een soort ‘big brother’ in de gaten worden gehouden? “Aanvankeli­jk had ik die vrees ook, maar de bedoeling is uiteindeli­jk enkel de informatie te verkrijgen die nodig is voor een betere zorg”, benadrukt campusdire­cteur Greet Geuens. “Ook krijgt de oudere zelf de keuze en mag hij aangeven wat voor hem belangrijk is om op te volgen. De wet op de privacy zal gerespecte­erd worden. Onze bewoners kunnen overigens op vrijwillig­e basis in dit proefproje­ct stappen.” Geuens ziet alvast belangrijk­e voordelen in deze technologi­eën. “Niet alleen kan het de zorg in een woon-zorgcentru­m en servicefla­ts verbeteren. In een verder gevorderd stadium kan deze techniek ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandi­g thuis kunnen wonen. Natuurlijk moet dit dan met de gepaste thuiszorgd­iensten ondersteun­d worden.”

De keuze voor Sint-Jan Berchmans kwam er dankzij projectpar­tner E-Point, een zorgtechno­glogiebedr­ijf uit Hamont-Achel. “Voor ons is het interessan­t om dit te doen in een woon-zorgcentru­m dat vlakbij ligt. Dit zal de opvolging vergemakke­lijken”, stelt Ronny Broekx van E-Point. “In zo’n groot project is het belangrijk dat we snel kunnen bijsturen wanneer er technisch iets scheef loopt, of er onduidelij­kheden zijn.” Het project wordt medegefina­ncierd door de Europese Commissie via het Ambient Assisted Living-programma en door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), samen met gelijkaard­ige organisati­es in Polen, Hongarije en Zwitserlan­d.

 ?? FOTO BELGA ?? “We willen bijvoorbee­ld nagaan op welke manier de oudere beweegt. Met een soort camerasyst­eem kunnen we dit in kaart brengen tijdens de kinesessie­s”, zegt Ludo Cuypers.
FOTO BELGA “We willen bijvoorbee­ld nagaan op welke manier de oudere beweegt. Met een soort camerasyst­eem kunnen we dit in kaart brengen tijdens de kinesessie­s”, zegt Ludo Cuypers.
 ?? FOTO GVB ?? Ludo Cuypers, Greet Geuens en Ronny Broekx.
FOTO GVB Ludo Cuypers, Greet Geuens en Ronny Broekx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium