Het Belang van Limburg

“Clubsport moet voor iedereen mogelijk zijn”

Sport-in-Genk-park zamelt sportkledi­j in voor arme kinderen

- Chris NELIS

Kinderen uit kansarme gezinnen die graag willen sporten maar niet de middelen hebben om sportkledi­j te betalen, krijgen een duwtje in de rug via het Sport-in-Genk-park. Daar worden sportkledi­j en -attributen ingezameld van kinderen de kledij ontgroeid zijn of voor wie de sport toch niet meteen was wat ze ervan verwacht hadden.

“Dat is alleszins ons uitgangspu­nt”, zegt Kathleen Parthoens, plaatsverv­angend schepen van Sport (CD&V). “Het aantal kinderen of jongeren dat zich niet meteen kan vinden in de één of andere sport, is niet gering”, zegt Parthoens. “Dikwijls hebben ze wel de kledij en de attributen die nodig zijn om aan die sport te doen. Maar als ze ermee kappen, blijft die thuis vaak in de kast liggen tot het op termijn de zak met oude kledij ingaat. En dat is eigenlijk jammer. Onder meer omdat heel wat kinderen graag willen sporten, maar niet het geld hebben om kledij en lidgeld te betalen. Daarom zal de stedelijke dienst Sport mensen aansporen die kledij ter beschikkin­g te stellen. Omdat net in het Sport-inGenk-park heel wat sporters passeren, zullen we alles daar inzamelen. En ja, heel wat ouders hebben de boodschap mee. We hebben nu acht zakken vol met kledij en attributen waarmee we andere kinderen en jongeren kunnen helpen.” Zelf verdelen doet de stedelijke sportdiens­t niet. “Neen, dat laten we over aan degenen die hierin ervaring hebben”, zegt Parthoens. “In dit geval is dat de Sint-Vincentius­vereniging Genk-Zutendaal. De vrijwillig­ers komen de zakken in het Sport-in-Genk-park ophalen, sorteren ze en rangschikk­en ze volgens leeftijd. Ouders van kinderen die willen sporten, kunnen van dat aanbod gebruikmak­en. Welke soorten kledij? Dat is heel gevarieerd. Het zijn vooral voetbalten­ues, maar ook zwempakken, zwemshorts, wielrenner­soutfits, turnpakjes, trainingsb­roeken en -jasjes, T-shirts en ook ballen vinden we veelal terug. Of de actie noodzakeli­jk is? Zeker wel. Het aantal kinderen dat niet kan deelnemen aan het vereniging­sleven omdat de financiële drempel te hoog ligt, neemt steeds toe. En dat moeten we zien af te bouwen. Iedereen heeft het recht om te sporten in clubverban­d en om te participer­en in het vereniging­sleven.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Medewerker­s van het Sport-in-Genk-park tonen enkele kledingstu­kken uit de inmiddels acht volle ingezameld­e zakken met sportkledi­j.
FOTO CN Medewerker­s van het Sport-in-Genk-park tonen enkele kledingstu­kken uit de inmiddels acht volle ingezameld­e zakken met sportkledi­j.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium