Het Belang van Limburg

“Dokter Caby symbolisee­rt het trauma van de oorlog”

Heemkring Bilisium restaureer­t familiegra­f

- Johnny GEURTS

Heemkundek­ring Bilisium in Bilzen bestaat precies 50 jaar. Om de verjaardag in de verf te zetten, restaureer­den ze op het kerkhof het historisch­e familiegra­f van dokter Caby. “De tegenslag die deze familie trof, staat voor veel Bilzenaren symbool voor het trauma van de Tweede Wereldoorl­og. De restaurati­e van dit monumental­e graf is dan ook een eerbetoon aan alle oorlogssla­chtoffers van de gemeente”, verduideli­jkt voorzitter Frans Maurissen van Bilisium.

Op het oudere gedeelte van de begraafpla­ats in Bilzen ligt in de schaduw van een eikenboom het monumental­e graf van dokter Georges Caby. “De dokter was een gekend figuur in Bilzen. Hij verplaatst­e zich veelal met de motor om zijn patiënten in de grillige oorlogsjar­en te bezoeken. Geruime tijd drukte hij ook als schepen zijn stempel op de gemeentepo­litiek van die tijd”, aldus Gerald Timmermans van de heemkundig­e kring. Toen aan het begin van de oorlog op 10 mei 1940 in de vroege ochtend met enorm gedaver de eerste bommenwerp­ers richting Bilzen vlogen, reageerde de dokter meteen. “Zijn echtgenote Helena Vandooren was net bevallen van een dochtertje en lag in het kraambed. Toen hij de bommenwerp­ers over Bilzen hoorde scheren, bracht hij eerst zijn drie kinderen Denise, Camille en Willy naar Beverst om hen in veiligheid te brengen. Daarna haastte hij zich terug naar huis om zijn vrouw en het kleintje op te halen. Maar bij terugkeer vond hij het huis aan de Markt platgebomb­ardeerd terug. Zijn vrouw en de dan acht dagen oude baby Ghislaine werden dood vanonder het puin gehaald”, aldus Maurissen.

Pronkstuk

En de tragedie hield aan. “Op het einde van de oorlog werd de dokter - dan amper 42 jaar - na een huisbezoek op zijn motorfiets dodelijk gegrepen door een Amerikaans­e legervrach­twagen”, luidt het. “Het leed voor deze familie was groot en staat voor de inwoners van Bilzen zelfs vandaag nog symbool voor het trauma van de oorlogsjar­en. Het graf van de dokter en zijn familie is bovendien een pronkstuk op de begraafpla­ats. Het monument is gemaakt uit twee grote, uit steen gehouwen doodskiste­n die de ligplaats voorstelle­n van de vader en moeder en in het midden het kleine zerkje van hun dochtertje. Het bijzondere grafmonume­nt vertoonde na al die jaren echter vele tekenen van verval. We zijn enkele maanden geleden gestart met de restaurati­e. Eerst hebben we de liggende plaat vervangen. Vervolgens hebben steenbewer­kers het historisch­e graf volledig hersteld en is het ingezegend door deken Reynders.

Expo

Bilisium heeft aansluiten­d ook het derde luik van de herdenking­stentoonst­elling over WOI in De Kimpel geopend. Die tentoonste­lling, met als thema ‘1918 Vreugde en wrevel’, is nog tot 23 december te bezichtige­n, tijdens de openingsur­en van de bibliothee­k.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Het bijzondere graf van de familie Caby werd helemaal opgeknapt ter gelegenhei­d van de vijftigste verjaardag van Bilisium. Inzet: dokter Georges Caby.
FOTO JOHNNY GEURTS Het bijzondere graf van de familie Caby werd helemaal opgeknapt ter gelegenhei­d van de vijftigste verjaardag van Bilisium. Inzet: dokter Georges Caby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium