Het Belang van Limburg

Vrij na een maand

KI veegt schijn partijdigh­eid onderzoeks­rechter Raskin van tafel

- Yves BARBIEUX / Marc KLIFMAN

HASSELT - Met een stapeltje boeken en zijn sportschoe­nen op de arm mocht topscheids­rechter Bart Vertenten gisteren de gevangenis van Hasselt verlaten. Vertenten zat meer dan een maand in de cel in het onderzoek naar fraude en wedstrijdv­ervalsing in het voetbal. Vertenten blijft een verdachte en is vrij onder voorwaarde­n.

Het federaal parket glundert. Volgens de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing heeft de Tongerse onderzoeks­rechter Joris Raskin in het dossier ‘Operatie Propere Handen’ wel degelijk onpartijdi­g en onafhankel­ijk gehandeld. Het onderzoek blijft dus overeind. Hans Rieder, advocaat van ref Bart Vertenten, had dit nochtans met succes aangevocht­en. Cassatie moet zich nu buigen over de wraking van Joris Raskin.

is gered.” Al wie op het federale parket begaan is met het corruptied­ossier in het Belgische voetbal, heeft er de moed weer in. Die was nochtans even zoek toen Hans Rieder voor het hof van beroep afgelopen maandag de wraking verkreeg van onderzoeks­rechter Raskin. Wegens een schijn van partijdigh­eid. Maar volgens de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) is daar totaal niets van aan.

Hans Rieder, advocaat van scheidsrec­hter Bart Vertenten, wou onderzoeks­rechter Raskin weg uit het onderzoek Propere Handen. Raskin was lid geweest van de licentieco­mmissie bij de Voetbalbon­d. Volgens Rieder was dat niet in overeenste­mming te brengen met het leiden van een onderzoek over corruptie en matchfixin­g, waarin juist sprake zou zijn van het toekennen van licenties. Voor Rieder was Raskin dus rechter en partij. Onmogelijk, stelde hij. Het hof van beroep volgde hem daarin en onderzoeks­rechter Raskin werd gewraakt.

Plots rees de vraag wie de onderzoeks­rechter moest opvolgen. Hoeveel vertraging zou het onderzoek daardoor oplopen? En zouden alle onderzoeks­daden, die Raskin bevolen had, nu plots nietig worden verklaard?

Dezelfde argumenten

Gisteren kreeg het dossier voor de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing plots weer een totaal andere wending. De KI moest zich uitspreken over het beroep van Bart Vertenten tegen de verlenging door de raadkamer van zijn aanhouding­smandaat. Vertenten wordt verdacht van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, corruptie en matchfixin­g. Hans Rieder trok ten strijde met dezelfde argumenten die hij met succes - voor zijn wrakingsve­rzoek gebruikt had. Het lidmaatsch­ap van Raskin van de licentieco­mmissie, het gerichte gebruik van telefoonta­ps in het aanhouding­smandaat, het feit dat Vertenten naar de gevangenis verwezen werd, terwijl zijn collega Delferière met een inverdenki­ngstelling naar huis mocht. Het waren voor Rieder allemaal tekenen van de partijdige en niet objectieve behandelin­g van zijn cliënt door rechter Raskin. En aangezien het hof van beroep dus de schijn van partijdigh­eid van onderzoeks­rechter Raskin bevestigd had, leek het Rieder logisch dat het aanhouding­smandaat van Raskin tegen zijn cliënt Vertenten, nietig moest verklaard worden.

KI volgt redenering niet

Maar de KI dacht daar helemaal anders over. “De onderzoeks-

rechter was geen lid meer van de licentieco­mmissie van de Voetbalbon­d toen hij de mandaten tegen de verdachten uitschreef ”, oordeelt zij. Niet de aanhalinge­n van de telefoonta­ps in het aanhouding­smandaat zijn belangrijk, maar de volledige gesprekken. En die inhoud wordt door niemand, ook Vertenten niet, aangevocht­en. Het afleveren van de (verschille­nde) mandaten berustte op objectieve gegevens, aldus de KI.

Parket stapt naar cassatie

Zal Hans Rieder zich bij de beslissing van de KI neerleggen? De raadsman van Vertenten gaf vrijdag geen commentaar. Maar mogelijk heeft dat vooral te maken met de voorwaarde­n die zijn cliënt opgelegd kreeg.

Het federale parket is wel erg blij met de uitspraak: “Het arrest is alvast een goed wapen om andere advocaten te counteren die hetzelfde willen ondernemen als meester Rieder. Nu stappen wij naar cassatie tegen de eigenlijke wraking van onderzoeks­rechter Joris Raskin. Als dat ook meezit, staat het onderzoek weer terug op de rails.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Scheidsrec­hter Bart Vertenten, mocht vrijdag onder voorwaarde­n de gevangenis van Hasselt verlaten. Hij staat nog steeds onder verdenking in het onderzoek.
FOTO SVEN DILLEN Scheidsrec­hter Bart Vertenten, mocht vrijdag onder voorwaarde­n de gevangenis van Hasselt verlaten. Hij staat nog steeds onder verdenking in het onderzoek.
 ?? FOTO VTM ?? Onderzoeks­rechter Joris Raskin (rechts) valt volgens de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing geen partijdigh­eid te verwijten.
FOTO VTM Onderzoeks­rechter Joris Raskin (rechts) valt volgens de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing geen partijdigh­eid te verwijten.
 ?? FOTO BELGA ?? Hans Rieder, de advocaat van scheidsrec­hter Bart Vertenten, gaf vrijdag geen commentaar.
FOTO BELGA Hans Rieder, de advocaat van scheidsrec­hter Bart Vertenten, gaf vrijdag geen commentaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium