Het Belang van Limburg

Een inkijk in de wetteloze jungle van het Belgisch voetbal

DEEL 1

- Nico TANGHE

Verraad, vriendjesp­olitiek, verdoken commissies en een constructi­e om via buitenland­se belastingp­aradijzen de fiscus te ontduiken. Bij de transfer van Sofiane Hanni van Anderlecht naar Spartak Moskou lijkt alles in het voetbalsch­andaal samen te komen.

“Kan je me het nummer van Marco Trabucchi nog eens doorgeven? Ik ben het kwijt na een recente update van mijn telefoon. Bedankt, Mogi.”

Eén simpel telefoontj­e midden januari besliste over de toekomst van Sofiane Hanni bij Anderlecht. De Franse Algerijn was al langer op zoek naar een nieuwe club. Maar het is pas als Mogi Bayat zich met de zaak bemoeit, dat de spraakmake­nde transfer in een stroomvers­nelling komt. Spraakmake­nd, want ondanks het feit dat Hanni niet goed lag bij een deel van de Anderlecht-supporters, was hij op dat moment topscorer bij paars-wit. Na zijn hattrick op Standard werd hij op handen gedragen. Een cruciale speler, die met één klasseflit­s het verschil kon maken en ook Marc Coucke kon helpen om zijn steile ambities waar te maken. Maar Hanni zelf was de kritiek en het gefluit beu. Hij liet zijn makelaar Dejan Veljkovic weten dat hij wilde vertrekken. Veljkovic had via een bevriende Franse makelaar zijn speler al laten aanbieden op de Russische markt. En daar zou Spartak Moskou interesse hebben in een type speler als Hanni. Maar dan verschijnt supermakel­aar Mogi Bayat ten tonele. Op 18 januari, wanneer de wintertran­sferperiod­e al ruim halfweg is, belt hij David Sesa, de oud-assistent van René Weiler. En bemachtigt hij met een doorzichti­g excuus het telefoonnu­mmer dat hij zocht: dat van de Italiaans-Russische spelersmak­elaar Marco Trabucchi, bekend als huismakela­ar van Spartak.

Vinger afkappen

Is het toenmalig manager Herman Van Holsbeeck die Bayat tipte over de nakende transfer? Iemand anders? Van Holsbeeck wil voorlopig niet antwoorden op vragen over het dossier-Propere Handen. Maar het is een publiek geheim dat de Anderlecht-manager nauw samenwerkt met makelaar Bayat. Bayat grapte weleens dat hij eigenlijk een vinger zou moeten afkappen om cadeau te doen aan collega-makelaars. Een verwijzing naar het feit dat zijn vingerafdr­uk was opgenomen in het elektroniH­et sche toegangssy­steem bij Anderlecht. Bayat deed op Anderlecht alsof hij er thuis was. Tot groeiende onvrede van een deel van het personeel: “Mogi doet alles. Mogi maakt de papieren, hij neemt de telefoon op. Mogi sluit ’s avonds zelfs de deuren af.”

Uit de transfer van Hanni blijkt duidelijk waarom. Eens het eerste contact op 18 januari met Trabucchi gelegd is, schiet de machineBay­at in gang. Stap één is een mandaat in handen krijgen van één van de betrokken partijen. Bij Anderlecht is dat a piece of cake. Bayat krijgt een exclusief mandaat van zijn vriend Van Holsbeeck om Hanni aan Spartak te verkopen. Nog dezelfde dag neemt de makelaar contact op met Trabucchi en geeft hij zijn e-mailadres en dat van Sofiane Hanni door. Niet veel later wordt een Whatsapp-groepje tussen het drietal opgericht. Wanneer de gesprekken met Spartak Moskou enkele dagen later formeel worden opgestart, blijkt Bayat ineens ook Hanni te vertegenwo­ordigen. Stap twee is een feit. Van Velkjovic en zijn bevriende Franse makelaar is geen spoor meer. Bayat heeft nu al twee mandaten binnen – van Anderlecht en de speler – en neemt resoluut de onderhande­ling met de Russen in handen. Van Holsbeeck blijft volledig uit beeld.

Het systeem Bayat

De transferge­sprekken verlopen voorspoedi­g. Nadat er witte rook is over de voorwaarde­n van de speler, verschuift de aandacht eerst naar de transferso­m die Moskou moet betalen – 7,1 miljoen euro, via bonussen verhoogd naar 7,85 miljoen – en uiteindeli­jk naar dé hamvraag: wie mag welke commissies opstrijken? Dat is stap drie. moment waarop de sluwe onderhande­laar in Bayat naar boven komt.

In het systeem Bayat deelt namelijk iedereen in de winst. Bayat en zijn Russisch-Italiaanse tegenhange­r Trabucchi, maar ook alle andere makelaars die een rol speelden in de transfer. In dit geval de Macedoniër Lazo Liposki (bekend als makelaar van Ivan Santini) en ex-Antwerp-speler Dragan Siljanoski – met wie Hanni voordien gesproken zou hebben over een mogelijke transfer naar Rusland. Daarnaast de man die Hanni als eerste de interesse van Spartak Moskou gemeld zou hebben: een Zwitser met de Vlaams klinkende naam Ken Van Deyck. Maar ook de drie vertegenwo­ordigers van Spartak Moskou zouden mee mogen delen. Er is zelfs sprake over een betaling aan de vader van Hanni en aan hulptraine­r David Sesa. Een tiental personen claimt een deel van de koek.

Om alles te verdelen brengt Bayat de betrokken partijen samen in Brussel. Waarna hij zelf bepaalt wie welk percentage krijgt, welke facturen opgesteld worden en hoe de betalingen verlopen. Ook als het Engelse Burnley op de laatste transferda­g nog een ultiem bod op Hanni doet, houdt Bayat de regie strak in handen. Het moet en zal Spartak Moskou worden. Opvallend is dat zelfs Veljkovic nog enkele kruimels krijgt toegeworpe­n: 1,2 procent op het totale transferbe­drag. De bedrogen makelaar van Hanni wordt 70.000 euro beloofd om zich koest te houden.

De wortel en de stok

Wie dat niet doet, riskeert problemen. Want het is een publiek ge- heim in de voetbalwer­eld dat Bayat niet alleen de wortel gebruikt, maar ook de stok. De voorbije weken verschenen in tal van media verhalen over chantage en zelfs fysieke bedreiging­en. Of dat de reden is waarom de gepasseerd­e Veljkovic uiteindeli­jk zijn minimale commissie aanvaardt, is koffiedik kijken. Volgens onze informatie was de Servische makelaar er alvast niet blij mee. Veljkovic is niet de enige die zich verraden voelt. Ook sommige Anderlecht-getrouwen zien het hele gebeuren met lede ogen aan. “Sofiane gaat weg. Mogi moet ertussen. Maar waarom? Voor deze transfer hebben zij Mogi toch niet nodig?”, kijken ingewijden bij Anderlecht elkaar verbaasd aan. De geruchtenm­olen begint te draaien. Van de boekhoudin­g tot de scoutingce­l, overal gonst het gerucht dat iedereen van de Hanni-transfer wil “profiteren”. Hogerop, in de directieka­mers, stoort Michael Verschuere­n zich al langer aan de groeiende macht van Bayat. Een macht waarvoor hij intern al enkele jaren tevergeefs waarschuwd­e. Maar voorzitter Roger Vanden Stock vertrouwt Herman Van Holsbeeck blindeling­s en ziet er geen graten in. En dus kan Bayat ook tijdens de wintermerc­ato van 2018 nog ongestoord zijn gang gaan. Hij schuift mee aan tafel bij de aankopen van middenveld­ers Ryota Morioka (Waasland-Beveren) en Kenny Saief (AA Gent). En dat terwijl ook de trainer van Anderlecht, Hein Van Haezebrouc­k, én Sven Kums al langer behoren tot de stal Bayat.

Dat de nieuwe eigenaar van Anderlecht, Marc Coucke, officieel niet mag tussenkome­n in de transfers, komt Bayat niet slecht uit. Niet alleen was Coucke door Verschuere­n Junior gewaarschu­wd

De Russische commissie werd door Laurent Denis betaald aan bevriende makelaars. En die brachten het geld dan fysiek naar Bayat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium