Het Belang van Limburg

Afgang in Luzern

Rode Duivels sluiten magisch 2018 af met zwaarste nederlaag sinds 2009

-

Zeg nu nog eens dat de Nations League niet boeiend is? Zwitserlan­dBelgië werd een heuse thriller. Met dramatisch­e afloop voor de Rode Duivels. Ze gingen in het kille Luzern volledig met de billen bloot en leden hun grootste nederlaag sinds 5 september 2009. De Zwitsers mogen door de stuntzege volgende zomer naar de finalerond­e van de Nations League. Roberto Martinez beleefde zijn eerste grote opdoffer als Belgische bondscoach.

Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Luzern

Roberto Martinez verraste elke Belgische supporter in Luzern met zijn basisopste­lling. Scoremachi­ne Michy Batshuayi, vorige donderdag tegen IJsland nog goed voor twee doelpunten, startte op de bank. Volgens Martinez omdat hij twee wedstrijde­n in vier dagen niet aan zou kunnen. De Belgische bondscoach leek zijn gelijk te halen. Want Thorgan Hazard scoorde al in de allereerst­e minuut. Domme ‘assist’ van zijn Borrusia-ploegmaat Elvedi, Thorgan stifte heerlijk mooi over Sommer. Een kwartiertj­e later zaten de Rode Duivels helemaal op rozen. Thorgan Hazard kreeg opnieuw te veel ruimte en tijd om aan te leggen: 0-2. Een droomstart, de Zwitsers moesten nu al vier keer scoren om nog groepswinn­aar te worden. Zou nooit lukken, zo stootten we onze collega van de Waalse krant Le Soir links van ons in de Swissporar­ena tegen de arm. “Non, certaineme­nt pas!”, antwoordde hij onverstoor­d.

Alpenhoorn

Vladimir Petkovic wist het even niet meer. We kregen zelfs een beetje medelijden met de Zwitserse bondscoach, die voor onze neus stond te schreeuwen op zijn spelers, maar ze lummelden gewoon verder. Zelfs met een Alpenhoorn van vijf meter zou Petkovic die spelers niet wakker geschud krijgen. Leek het. Tot de Rode Duivels een handje toestaken. De laatste twintig minuten van de eerste helft waren dramatisch. Het moet héél lang geleden zijn dat België nog zo heeft geklungeld. Eerst maakte Chadli een strafschop­overtredin­g op Mbabu, Rodriguez trapte de 1-2 vanop de stip binnen. Vijf minuten later ging Boyata onder de bal door, Shaqiri kopte tot bij Seferovic, die de gelijkmake­r van dichtbij binnen duwde. Nog voor rust deed de Benfica-spits de Swissporar­ena helemaal ontploffen. 3-2, alweer via een Zwitserse aanval over rechts, waar Chadli en Boyata sterretjes zagen. Zwitserlan­d had nu nog maar één doelpunt nodig. “Ce n’est pas vrais, hein?”, werd onze Waalse collega nu toch wat ongerust. Terecht. Want Seferovic stiftte een open kans eerst nog naast, maar Elvedi maakte zijn blunder van in de eerste helft op het uur weer helemaal goed. Shaqiri zwaaide de bal scherp voor doel, de Borrusiave­rdediger mocht tussen Alderweire­ld en Kompany zomaar binnen koppen. 4-2. Seferovic maakte de Belgische blamage helemaal compleet met zijn derde treffer van de avond. 5-2.

Spanje: 5-0

De grootste nederlaag voor de Rode Duivels sinds 5 september 2009 was een feit. Toen won Spanje met 5-0. De laatste keer dat België een voorsprong van twee doelpunten nog uit handen gaf voor een nederlaag van meer dan twee goals verschil dateert van… 31 maart 1935. Tussendoor had Martinez Batshuayi dan toch in de strijd gegooid, zelfs Origi kreeg in de slotfase nog enkele minuten, maar tevergeefs. Thibaut Courtois had terecht de pest in de blamerende nederlaag. Nooit eerder sinds zijn debuut op 15 november 2011 moest hij vijf tegentreff­ers slikken. Vooral de Belgische defensie voor de Limburger liet zich opnieuw te vaak en te makkelijk ringeloren. Na de oefenwedst­rijd tegen Nederland vorige maand schreven we al: ‘Belangrijk­ste conclusie na 90 minuten oefenvoetb­al: Roberto Martinez moet zich zorgen maken over zijn (nood)defensie’. Dat is gisteren in het kille Luzern pijnlijk duidelijk geworden. De afwezighei­d van De Bruyne, Vertonghen en andere Lukaku’s inroepen, zou te makkelijk zijn. De Rode Duivels staan weer met beide voeten stevig op de grond. Een magisch jaar 2018 – brons op het WK – werd zo met een sisser van formaat afgesloten.