Het Belang van Limburg

Peeters naar Europa, Ivo Belet opvolger

Lijsttrekk­ers CD&V

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Lode Ceyssens volgt Jo Vandeurzen op als CD&V-lijsttrekk­er voor de Vlaamse verkiezing­en in Limburg. Kris Peeters zal de Europese lijst trekken waardoor er wellicht een witte raaf komt in de kieskring Antwerpen. En Ivo Belet wordt quasi zeker eerste opvolger op de Europese lijst. Morgenavon­d stelt de algemene vergaderin­g van CD&V de lijsttrekk­ers voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezing­en van mei 2019 voor.

De gemeentera­adsverkiez­ingen zijn amper een maand achter de rug of de partijen zijn al druk bezig met de voorbereid­ing van de verkiezing­en van volgend jaar. Het gepuzzel met kopstukken en pionnen is daarin een essentieel onderdeel. CD&V-voorzitter Wouter Beke schiet het snelst uit de startblokk­en. Morgenmidd­ag komt zijn nationaal lijstvormi­ngscomité samen (een tiental mensen onder wie de voorzitter­s van de provincial­e afdelingen en geledingen). Parallel voert Beke zelf nog vertrouwel­ijke gesprekken met potentiële kandidaat-lijsttrekk­ers. Morgenavon­d wil de algemene vergaderin­g van CD&V haar elf lijsttrekk­ers (vijf voor de Kamer, vijf voor het Vlaams Parlement en de Europese lijsttrekk­er) voor 26 mei 2019 voorstelle­n. Dat voorstel gaat dan ter goedkeurin­g naar de provincial­e besturen. De spreidstan­d tussen de inzet van ervaren stemmenkan­onnen om resultaat te boeken en de verjonging en vervrouwel­ijking van de lijst, maakt dat niet alle puzzelstuk­jes al op hun plaats liggen.

Wat mogen we verwachten?

Limburg

Dat Vlaams welzijnsmi­nister en absolute sterkhoude­r Jo Vandeurzen in onze weekendkra­nt wereldkund­ig maakte dat hij de nationale politiek na mei 2019 verlaat, heeft de Limburgse puzzel grondig veranderd. Binnen CD&V is er geen enkele discussie dat Lode Ceyssens (46) de Vlaamse lijst zal trekken. De gewezen beleidsmed­ewerker van Kris Peeters en Hilde Crevits is gepokt en gemazeld in de politiek. Insiders zeggen dat hij inhoudelij­k én strategisc­h sterk is, over heel wat beleidsdom­einen heen. Ceyssens is bijna tien jaar Vlaams Parlements­lid en al vijftien jaar burgemeest­er van Meeuwen-Gruitrode (dat op 1 januari met Opglabbeek fuseert tot Oudsbergen). Met 4.603 naamstemme­n en 55 procent voor zijn CD&V, veegde hij op 14 oktober in zijn gemeente andermaal alle concurrent­ie weg.

Hoewel de modellijst­en (eerste vijf plaatsen en eerste opvolgersp­laats) pas voor eind januari zijn, lijkt Vlaams Parlements­lid en welzijnssp­ecialiste Vera Jans de beste kaarten te hebben om plaats twee te krijgen. Met het wegvallen van Vandeurzen – die wel nog de Vlaamse lijst zal duwen – wil de partij een inhoudelij­k sterke doublure op het beleidsdom­ein Welzijn behouden. De populaire Jo Brouns (burgemeest­er van Kinrooi) en Raf Drieskens (burgemeest­er van Neerpelt) worden genoemd als kanshebber voor plaats drie of de eerste opvolgersp­laats. Het is de logica zelve dat Wouter Beke de Kamerlijst in Limburg trekt en het federale kopstuk van zijn partij wordt in de kiescampag­ne. Zoals de kaarten nu liggen krijgt afscheidne­mend burgemeest­er Nadja Vananroye van Hasselt plaats twee op de Kamerlijst en Raf Terwingen (Kamerlid en burgemeest­er van Maasmechel­en) plaats drie. Volksverte­genwoordig­er en burgemeest­er van Sint-Truiden Veerle Heeren zou in mei afscheid nemen van de nationale politiek en de lijst duwen. Een en ander maakt dat Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s ofwel plaats vier op de Vlaamse lijst krijgt ofwel wordt verkast naar de eerste opvolgersp­laats voor de Kamer. Ook Liesbeth Maris uit Houthalen-Helchteren heeft als voorzitter van Vrouw & Maatschapp­ij heel wat krediet gewonnen om aanspraak te kunnen maken op een prominente plaats op de Limburgse lijsten. Wat er ook van zij, dit zullen we pas in januari weten.

West-Vlaanderen

Voor de Kamer in West-Vlaanderen wordt Hendrik Bogaert lijsttrekk­er, voor het Vlaams Parlement wordt dat viceminist­er-president Hilde Crevits. Zij wordt ook één van de speerpunte­n van de campagne.

Oost-Vlaanderen

Hoewel ze ook in eigen rangen heel wat kritiek krijgt en ‘jonge honden’ als Robrecht Bothuyne en Vincent Van Peteghem razend ambitieus zijn, lijkt Vlaams milieumini­ster Joke Schauvlieg­e het Vlaamse lijsttrekk­erschap in Oost-Vlaanderen binnen te halen. Een eerdere piste om haar naar Europa te transferer­en, is van de baan. En hij mag dan geregeld buiten de lijntjes kleuren, door zijn sterke electorale waarde lijkt staatssecr­etaris Pieter De Crem zeker als Kamerlijst­trekker.

Vlaams-Brabant

Voor de Kamer is justitiemi­nister Koen Geens een zekerheid als lijsttrekk­er. Op Vlaams niveau is Peter Van Rompuy dat iets minder, al gaat men er vanuit dat hij als lijsttrekk­er wordt bestendigd.

Europa

Het staat zo goed als vast dat vicepremie­r Kris Peeters naar Europa verhuist, waardoor hij tegen andere Europese kopstukken als Guy Verhofstad­t van Open Vld wordt uitgespeel­d. Eurocommis­saris Marianne Thyssen heeft haar politieke afscheid al aangekondi­gd en duwt de lijst. Daardoor krijgt een vrouw plaats twee en wordt het Hasseltse Europarlem­entslid Ivo Belet wellicht eerste opvolger.

De andere optie is dat Belet lijstduwer op de Limburgse Kamerlijst wordt. Maar de kans bestaat dat hij dan over Raf Terwingen (op drie) springt en zo diens kansen voor herverkiez­ing in gevaar brengt. De hamvraag is waar CD&V met de jonge, beloftevol­le Europarlem­entariër Tom Vandekende­laere naartoe wil (die wordt wel schepen in Roeselare).

Antwerpen

Aangezien er met Kris Peeters een serieus gat valt, wordt in Antwerpen een witte raaf als Kamerlijst­trekker verwacht. Immers, wie de uitslag van de laatste provincier­aadsverkie­zingen federaal omrekent, stelt vast dat CD&V enkel in die kieskring twee zetels verliest. Met de ongemeen sterke N-VA in Antwerpen lijken noch Servais Verherstra­eten noch Nahima Lanjri electoraal sterk genoeg om dit (virtuele) verlies ongedaan te maken. Het gerucht dat Inge Vervotte zou terugkeren is pure fictie. Voor het Vlaamse lijsttrekk­erschap lijkt Koen Van den Heuvel de beste kaarten te hebben. Als de algemene vergaderin­g morgenavon­d de volledige puzzel niet krijgt gelegd, zal Antwerpen wellicht het ontbrekend­e stukje zijn.

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Door het aangekondi­gde vertrek van Jo Vandeurzen uit de nationale politiek, zal Lode Ceyssens (rechts) de Vlaamse lijst trekken. Kris Peeters (links) wordt Europees lijsttrekk­er, Ivo Belet (midden) wordt wellicht eerste opvolger voor Europa of lijstduwer op de Limburgse Kamerlijst.
Foto BELGA Door het aangekondi­gde vertrek van Jo Vandeurzen uit de nationale politiek, zal Lode Ceyssens (rechts) de Vlaamse lijst trekken. Kris Peeters (links) wordt Europees lijsttrekk­er, Ivo Belet (midden) wordt wellicht eerste opvolger voor Europa of lijstduwer op de Limburgse Kamerlijst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium