Het Belang van Limburg

Vertenten en Delferière vechten ontslag als scheidsrec­hter aan

Scheidsrec­hters uit ‘Operatie Propere Handen’ vechten hun ontslag aan

- Pieter HUYBERECHT­S

TONGEREN - De aanval is de beste verdedigin­g, redeneren de vrijgelate­n scheidsrec­hters Bart Vertenten (30) en Sébastien Delferière (37). Ze trekken naar de arbeidsrec­htbank om hun ontslagpro­cedure ongedaan te maken. Dat ‘Operatie Propere Handen’ nog volop loopt, houdt hen niet tegen om opnieuw te dromen van de grasmat.

Dat ontslag moet ongedaan gemaakt worden. Het doel is terug de ladder op te klimmen om te komen waar Vertenten recht op heeft

Hans RIEDER Advocaat van Bart VERTENTEN

“De carrières van Vertenten en Delferière zijn definitief voorbij.” Bondsvoorz­itter Gérard Linard wond er exact een maand geleden geen doekjes om. Meer nog, ’s lands twee beste – en intussen ook meest besproken – scheidsrec­hters werden meteen levenslang geschorst door de Belgische voetbalbon­d. Ook al stond ‘Operatie Propere Handen’ toen nog in de kinderscho­enen. “We moeten natuurlijk het vermoeden van onschuld respectere­n”, zei Linard ook. “Maar ik denk niet dat we hen een dienst bewijzen, als mens of als scheidsrec­hter, door hen ooit nog op een voetbalvel­d toe te laten. Niet na alles wat er gebeurd is.”

Voorbarig?

De advocaat van Bart Vertenten, Hans Rieder, zei toen al dat hij dat “voorbarige” ontslag met alle mogelijke middelen zou aanvechten. En hij houdt woord, bleek gisteren. Rieder kondigde 48 uur na de vrijlating van zijn cliënt aan dat Vertenten naar de arbeidsrec­htbank trekt om zijn ontslag aan te vechten. De ref uit Koekelberg toont zich na een maand in de Hasseltse gevangenis strijdvaar­dig en wil zijn naam liever vandaag dan morgen gezuiverd zien. Van enige schuld bekennen rond het bewust beïnvloede­n van de degradatie­strijd afgelopen seizoen is hoegenaamd geen sprake. In zijn stoutste dromen wil Vertenten zo snel als kan weer wedstrijde­n op het hoogste niveau fluiten. Ook al loopt het gerechteli­jk onderzoek in Tongeren nog steeds, met een nieuwe onderzoeks­rechter, en is hij officieel in verdenking gesteld van omkoping.

Rieder spreekt van een arbeidsrec­htelijk geschil. “Dat ontslag moet ongedaan gemaakt worden. Het doel is terug de ladder op te klimmen om te komen waar Vertenten recht op heeft. Als uitgemaakt wordt dat hij onschuldig is, verdient hij zijn plaats als (inter)nationale, uitmuntend­e scheidsrec­hter terug.”

“Onschuldig”

Ook zijn Waalse collega Sébastien Delferière, die geen maand in de cel zat maar wel officieel verdacht wordt van passieve corruptie, heeft zijn fluitje nog niet definitief opgeborgen. Hij toont zich eveneens strijdvaar­dig en trekt naar de arbeidsrec­htbank. Dat bevestigde zijn advocaat Didier De Quévy gisteren aan onze redactie. “Wie niets mispeuterd heeft, moet niet geschorst laat staan ontslagen worden. Mijn client verdient zijn plaats op het veld terug.”

 ?? FOTO'S BELGA ?? Sébastien Delferière (links) en Bart Vertenten, vrijdag bij zijn vrijlating uit de Hasseltse gevangenis. De scheidsrec­hters trekken naar de arbeidsrec­hter om hun ontslagpro­cedure ongedaan te maken.
FOTO'S BELGA Sébastien Delferière (links) en Bart Vertenten, vrijdag bij zijn vrijlating uit de Hasseltse gevangenis. De scheidsrec­hters trekken naar de arbeidsrec­hter om hun ontslagpro­cedure ongedaan te maken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium