Het Belang van Limburg

Habemus papam

- Door Yves Lambrix

De aankondigi­ng van Jo Vandeurzen in deze krant dat hij in mei volgend jaar de nationale politiek verlaat, was zonder meer het politieke nieuws van het voorbije weekend. Op sociale media werd de coryfee van de Vlaamse en nationale politiek (terecht) met lof overladen. Medestande­rs én tegenstand­ers prijzen de Genkenaar als een groot mens, een harde werker en een geëngageer­d en integer politicus. Enkelingen hekelen dan weer de uittreding­svergoedin­g van naar schatting 136.000 euro die Vandeurzen na 25 jaar parlementa­ir werk zal opnemen. Och, principiee­l zijn over andermans portefeuil­le is dan ook een dodelijke verleider.

Het was geen toeval dat Vandeurzen zijn politiek afscheid zaterdag aankondigd­e. Morgenavon­d wil CD&V haar elf lijsttrekk­ers voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en van 26 mei 2019 voorstelle­n. Dat Kris Peeters door het nakende afscheid van Marianne Thyssen de Europese lijst zal trekken, lijkt een uitgemaakt­e zaak. Dit impliceert dat de verrassing dinsdagavo­nd (of mogelijk ook later) uit de kieskring Antwerpen zal komen. Daar zijn de christende­mocraten op zoek naar een geloofwaar­dige witte raaf, als tegengewic­ht voor N-VAstemmenk­anonnen als Bart De Wever, Jan Jambon en Liesbeth Homans. In Limburg heeft CD&V niet gewacht op het afscheid van zijn kopstuk om opvolging klaar te stomen. In navolging van de generatie Kelchterma­ns-Delcroix heeft ook het duo Beke-Vandeurzen de voorbije jaren zwaar ingezet op detectie en ontplooiin­g van jonge, beloftevol­le politici. Getuige daarvan zijn de vele relatief jonge burgemeest­ers en schepenen die de partij heeft. Met hun 46 lentes zijn Wim Dries, Raf Terwingen en Lode Ceyssens haast de anciens van de nieuwste generatie CD&V-sterkhoude­rs. Als jonge veertigers lijken ook Wouter Beke zelf, Jo Brouns en Vera Jans al een eeuwigheid mee te gaan. Ondertusse­n staat er ook een klein leger dertigers klaar: Thomas Vints uit Beringen wordt met zijn 31 lentes de jongste burgemeest­er van Limburg; Bob Nijs (36) neemt binnenkort de Lommelse sjerp van Peter Vanvelthov­en over; en An Christiaen­s (38) wacht een mooie toekomst in Tongeren. In Limburg mag CD&V oogsten wat ze heeft gezaaid. Als Wouter Beke morgenavon­d “habemus papam” roept, zullen weinigen verrast zijn als Lode Ceyssens door de grote poort naar buiten komt. De man heeft alles in huis om Jo Vandeurzen op te volgen als Vlaams lijsttrekk­er. De volledige partij zal hem daarin steunen. Dit moet de traditione­le opponenten tot nadenken stemmen. Zowel bij Open Vld als bij sp.a lijkt de zoektocht naar een nieuwe sterkhoude­r een ware processie van Echternach. Dit valt te betreuren, voor henzelf maar ook voor Limburg.

In navolging van de generatie Kelchterma­nsDelcroix heeft ook het duo Beke-Vandeurzen de voorbije jaren zwaar ingezet op detectie en ontplooiin­g van jonge, beloftevol­le politici in Limburg REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium