Het Belang van Limburg

Hoe ‘groene’ maatregel vooral de staatskas spijst

- Hannes CATTEBEKE

PARIJS/BRUSSEL - De hoogoplaai­ende protesten in Frankrijk door de hoge brandstofp­rijzen zijn in ons land voorlopig maar een waakvlamme­tje. Nochtans is de Belgische dieselprij­s de hoogste van alle EU-landen. Hoe komt dat? En wie wordt daar beter van? Waarom zijn de brandstofp­rijzen zo hoog?

Een liter diesel kost momenteel 1,61 euro. Een liter benzine zit daar net onder. De Club van Olieproduc­erende Landen (OPEC) is de belangrijk­ste verantwoor­delijke voor de aanhoudend­e hoge prijzen. De internatio­nale geopolitie­ke situatie is al een tijdje erg gespannen en dat doet er geen goed aan. Sinds de Amerikaans­e president Donald Trump in mei de Irandeal opblies, staat Iran fors op de rem bij elke poging om het productiep­lafond voor olie op te trekken. Zolang de verbruiker­slanden via hun accijnzen op benzine of diesel geen correcties doorvoeren, blijven de prijzen hoog.

Waarom heeft België de hoogste dieselprij­s van alle EU-landen?

Traditione­el is diesel in Italië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk nog iets duurder dan in ons land, maar daar is sinds twee jaar veranderin­g in gekomen. De federale regering besliste toen om het omgekeerde cliquetsys­teem versneld in te voeren: dat betekent dat elke prijsdalin­g van diesel voor de helft wordt omgezet in een accijnsver­hoging. Alleen al in 2018 gebeurde dat acht keer. Ondertusse­n is het plafond bereikt, maar die hoge accijnzen zijn er dus wel. In combinatie met de hoge olieprijze­n leidt dat tot recordprij­zen.

Hoeveel brengt dat de Belgische staatskas op?

De olieproduc­enten behoren tot de grote winnaars, zeker omdat het verbruik van diesel en olie on- danks de hoge prijzen nauwelijks daalt. Weinig mensen laten hun auto thuis omdat die te veel euro’s zuipt. Maar via de accijnzen is de overheid minstens een even grote winnaar. Hoewel de accijnzen met de komst van de elektrisch­e auto al jaren als de meest twijfelach­tige inkomsten worden beschouwd, klimmen ze nog elk jaar naar ongekende hoogtes. In 2017 bedroegen de accijnzen op diesel alleen al 5,5 miljard euro.

Een van de redenen waarom het omgekeerde cliquetsys­teem er kwam, was dat het een rem zou zijn op het schadelijk­e verbruik van diesel. Intussen is het aandeel dieselwage­ns in het Belgische wagenpark aan het teruglopen in verhouding met dat van de benzinewag­ens, maar het totaal van de accijnzen blijft stijgen: 500 miljoen euro extra in 2016, nog eens 300 miljoen euro extra in 2017. Hoogstwaar­schijnlijk komt daar door de hoge brandstofp­rijzen in 2018 opnieuw een bedrag bij.

Hoe groot is het protest bij ons?

Afgelopen weekend blokkeerde­n actievoerd­ers een raffinader­ij in het Henegouwse Feluy, een opslagplaa­ts in het Naamse Wierde en de Luikse petroleumh­avens in Sclessin en Wandre. Er was ook een betoging op een site van Total in Doornik. Telkens ging het om enkele tientallen actievoerd­ers, vaak dezelfde mensen, die een kat- en muisspelle­tje speelden met de politie en de opgetromme­lde deurwaarde­rs. “Voor een aantal van onze leden is er hinder geweest”, zegt algemeen directeur Johan Mattart van Brafco, de federatie van brandstofv­erdelers. “Maar in de weekends is de bedrijvigh­eid vrij laag en doordat het om een beperkt aantal actievoerd­ers gaat, was geen enkele vestiging permanent geblokkeer­d.” Claude Gilles, woordvoerd­er van de gele hesjes, liet gisteravon­d wel weten dat het protest in ons land vandaag niet zal stoppen, dat er werk wordt gemaakt van een politieke beweging, en dat Wierde geblokkeer­d blijft zolang er geen reactie komt van de regering.

Wat is het antwoord van de politiek?

Afgelopen week bleek al dat de regering zich allerminst geroepen voelt om iets te doen aan de hoge brandstofp­rijzen. Diesel nu goedkoper maken door de belasting erop te verlagen, zou volgens bijna alle partijen een fout signaal zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Alleen PTB-PVDA vindt dat de regering de werknemers moet compensere­n voor hun oplopende brandstoff­actuur. Het milieuargu­ment houdt volgens kopstuk Raoul Hedebouw geen steek: “De mensen kunnen er niets aan doen dat ze niet op hun werk geraken met het openbaar vervoer, dat is de schuld van de overheid en de bedrijven.” PTB-PVDA gaat wel nog niet zo ver dat ze de protesten actief zullen steunen.

 ?? FOTO AP ?? Betogers in gele hesjes houden op honderden plaatsen in Frankrijk het verkeer tegen. En dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot.
FOTO AP Betogers in gele hesjes houden op honderden plaatsen in Frankrijk het verkeer tegen. En dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium