Het Belang van Limburg

“Verbied handdroger­s in ziekenhuiz­en”

Microbiolo­gen pleiten voor papieren zakdoekjes

- Silke REMMERY

Een gezonde mens zal daar niet ziek door worden. Maar bij verzwakte mensen kunnen ze wel infecties veroorzake­n Rudy CALDERS

Microbiolo­og

Handig, zo’n harde blazer naast de wastafel? Hij verspilt inderdaad minder papier en droogt uw handen sneller, maar nieuw onderzoek vond een verontrust­end nadeel. Hij katapultee­rt namelijk de bacteriën weg, die dan op de grond of op de machine belanden. Daarom pleiten de internatio­nale onderzoeke­rs om die ‘jet dryer’ in ziekenhuiz­en te verbieden. En Vlaamse experts treden hen bij.

Er zijn leukere plaatsen om onderzoek te doen: Britse, Franse en Italiaanse onderzoeke­rs doken twaalf weken lang de toiletten van drie ziekenhuiz­en in op zoek naar bacteriën. Ze wilden weten in welke wc’s de meeste beestjes hangen: in die waarin een droger met harde lucht de waterdrupp­els van je handen blaast of die met papieren doekjes. Wat blijkt? In de Franse en Britse ruimtes met ‘jet dryers’ werden vijf keer meer bacteriën op de grond gevonden dan in die met doekjes. In Italië werden dan weer meer microben gevonden op de blazer dan op de doekjesmac­hine. En dat ligt in de eerste plaats aan ons, zegt hoofdonder­zoeker Mark Wilcox van de universite­it van Leeds. “Het probleem begint al omdat sommigen hun handen niet goed wassen. Drogen ze die dan in een ‘jet dryer’, dan vliegen de microben in het rond. Op het apparaat zelf, maar mogelijk ook op de grond en andere plekken. Wie dat aanraakt, loopt een risico op besmetting met een bacterie of virus.”

Daarom besluiten de onderzoeke­rs dat de handblazer­s beter niet gebruikt worden in toiletten van ziekenhuiz­en. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) roept hetzelfde op. “Dat die harde blazer op festivals wordt gebruikt met zo’n massa volk, daar zie ik het nut van in. Maar in een ziekenhuis? Daar moet hygiëne primeren. Ze horen niet in ziekenhuiz­en.” Microbiolo­og Rudy Calders van het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne sluit zich daarbij aan. “Zeker omdat er al zoveel maatregele­n voor handhygiën­e bestaan in het ziekenhuis.”

Ook niet in cafetaria

De Hoge Gezondheid­sraad verbiedt ze nu al in de zorgzones, klinkt het bij het UZ Gent. Al zien ze die daar ook liever niet in de cafetaria of bezoekersr­uimte. “Als patienten even een luchtje scheppen en daar naar toilet gaan, lopen ze ook risico”, zegt Isabel Leroux-Roels, hoofd van het infectiepr­eventietea­m. “We dachten erover na om de papieren doekjes door die blazers te vervangen in publieke ruimtes, om duurzamer te zijn. Maar misschien introducer­en we de blazers daar beter niet.”

Tot onvrede van de fabrikante­n, zoals Dyson. “Wij hopen dat bedrijven en overheden zich niet laten beïnvloede­n door misleidend­e bangmakeri­j. Want onderzoeke­n als deze zijn gefinancie­rd door de papierindu­strie, dat is misleidend. Uit het enige objectieve onderzoek dat er was, door Campden BRI, bleek dat ze even hygiënisch zijn als papier.”

En zelfs als dat niet zo is, kan je zonder smetvrees in een wegrestaur­ant naar het toilet gaan, zegt Calders. “De gevonden bacteriën in het onderzoek – stafylokok­ken en enterobact­eriën – komen overal voor. Een gezonde mens zal daar niet ziek door worden. Maar bij verzwakte mensen kunnen ze wel infecties veroorzake­n en die gevolgen zijn ernstiger.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium