Het Belang van Limburg

Hopeloos zoeken naar teken van leven na inferno

1.300 vermisten na vuurzee in Californië

- Pieter HUYBERECHT­S

Nu de helft van de brandhaard­en geblust is in de Californis­che spookstad Paradise doen militairen, antropolog­en, forensisch­e experts en speurhonde­n hun intrede. En radeloze nabestaand­en op zoek naar een spoor van hun dierbare. Want naast 79 doden zijn er liefst 1.300 vermisten. “Heel wat bejaarden zijn niet tijdig kunnen vluchten”, zegt de lokale sheriff.

Tien dagen nadat een laaghangen­de elektricit­eitskabel vuur vatte en de kurkdroge Californis­che gronden deels herschapen werden in niemandsla­nd, wordt de omvang van de ramp pas echt duidelijk. Een gebied zo groot als Boston en Chicago samen is totaal verwoest, goed voor een totaal van 57.000 hectare. Van het stadje Paradise blijft letterlijk niets meer over. Iedere bewoner is er dakloos, dood, vermist of ligt met brandwonde­n in het ziekenhuis. 47.000 inwoners werden de voorbije tien dagen geëvacueer­d, een deel van hen is tijdelijk veroordeel­d tot leven in een veredeld tentenkamp. De ontredderi­ng lijkt er totaal. “We lopen hier rond als zombies”, vertelt Becky Dearing (66). “We lopen maar wat rond. Niemand weet eigenlijk wat gedaan.” Meer dan drieduizen­d brandweerm­annen werken dag en nacht om de meer dan vijfhonder­d brandhaard­en onder controle te krijgen. Nablussen zal nog minstens tot het eind van de maand duren, leren de meest voorzichti­ge prognoses. Nog steeds staan hele gebieden in lichterlaa­ie. Het “goede” nieuws: ongeveer zestig procent van de branden is officieel onder controle, deelden de autoriteit­en mee tijdens het bezoek van president Trump aan het rampgebied. Pijnlijk: Trump noemde het verwoeste stadje Pleasure in plaats van Paradise. De president wijt de branden aan slecht bosbeheer in Californië.

Met 79 doden behoort Camp Fire, de officiële benaming van het inferno, alleszins al tot dodelijkst­e uit de Amerikaans­e geschieden­is. “Deze brand is dodelijker dan alle andere branden de voorbije honderd jaar in Californië samengetel­d”, aldus sheriff Steve Collins van Paradise. “En zo’n 1.300 personen zijn nog vermist.”

 ?? FOTO REUTERS ?? President Trump (tweede van links) bezocht het volledig verwoeste stadje Paradise, door hem abusieveli­jk Pleasure genoemd.
FOTO REUTERS President Trump (tweede van links) bezocht het volledig verwoeste stadje Paradise, door hem abusieveli­jk Pleasure genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium