Het Belang van Limburg

“Gevoel van onmacht, zoals tegen Wales”

-

U kent dat grapje wel over die Zwitserse kaas met gaten, dat al eens gemaakt wordt als in het voetbal een verdedigin­g aan het klungelen gaat. Maar gisteren werd er in het Belgische kamp niet gelachen. Daar was ook geen enkele reden toe. 2018 werd een magisch jaar voor de Belgen, dat wel, niemand die de bronzen medaille op het WK in Rusland ooit zal vergeten. Maar dat onvergetel­ijke jaar werd afgesloten op een erg knullige wijze.

WK

Thibaut Courtois slikte op één avond maar één goal minder dan tijdens het volledige WK. In Rusland incasseerd­e hij er zes in zeven wedstrijde­n, tegen Zwitserlan­d vijf in negentig minuten. De tweede keer dit seizoen, want ook in de Clasico kregen Real en hij er vijf binnen. “Wat er gebeurd is? Dat is een goeie vraag”, foeterde hij. “We begonnen goed en kwamen ook 0-1 voor. Daarna bleven we sterk voetballen en scoorden we zelfs de 0-2. Maar vervolgens zijn we allemaal uit de wedstrijd verdwenen. We verloren te makkelijk duels, lieten ze te makkelijk combineren.” De strafschop even voor het halfuur was een kantelmome­nt. “Ik niet weet of het er een was”, vervolgde Courtois. “Maar de 2-2 volgde snel, die had er nooit mogen komen. De Zwitsers kregen zo natuurlijk hoop en kwamen op een tegenaanva­l zelfs 3-2 voor. Opnieuw kon een Zwitser helemaal vrijstaand binnen tikken.”

Zware avond

De rust kwam als geroepen, maar veel zoden aan de dijk bracht die niet. Want de thuisploeg kwam ook het best uit de vestiaire. Courtois: “Zij waren met meer vertrouwen de kleedkamer ingegaan en wij konden de intensitei­t in de tweede helft niet verhogen. Die 4-2 en 5-2, tja… Ik denk dat we vooral de fout maakten om na de 0-2 te denken dat er ons niets meer kon gebeuren, ook al omdat we zelden veel doelpunten slikken. Of dit mijn zwaarste avond ooit was? Neen, dat niet. Ik heb er nog ergere gekend in de Champions League of het EK. Zoals de nederlaag tegen Wales, vraag je? Die match staat natuurlijk los van deze, maar het gevoel van onmacht na de rust was vergelijkb­aar met dat duel.”

De Rode Duivels mogen de finalerond­e van de Nations League volgende zomer nu op hun buik schrijven. Die wordt gespeeld met Portugal, Engeland, Zwitserlan­d en Nederland of Frankrijk. “We blijven achter met een naar gevoel”, gaf Courtois toe. “Want we hadden graag die Final Four gespeeld, maar dat is niet gelukt. We mogen niet vergeten hoe we ons op dit moment voelen, zodat we leren hoe we een match moeten controlere­n en uitspelen. Hier moeten we lessen uit trekken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium