Het Belang van Limburg

“Dit was géén arrogantie”

Bondscoach Roberto Martinez begrijpt niet dat Duivels focus en controle verloren

-

Ik ga het zeker niet op die strafschop steken. Het was gewoon onwaarschi­jnlijk dat we plots alles vergaten Roberto MARTINEZ

Bondscoach Roberto Martinez verscheen keurig zoals altijd voor de journalist­en. De bondscoach was uiteraard teleurgest­eld, maar behield de controle. Iets wat zijn spelers dus niet hadden gekund. Martinez gaf toe dat hij verrast werd. “Als je wordt weggespeel­d, heb je er vrede mee. Dan is de andere ploeg beter. Maar als je met 0-2 voorstaat, mag je het niet meer weggeven.”

Van onze verlaggeve­r Ludo VANDEWALLE in Luzern

“De wedstrijd is helemaal niet gelopen zoals ik had gedacht”, aldus de bondscoach. “We dachten dat het hier vooral in het begin moeilijk zou worden. Daar had ik mijn spelers voor gewaarschu­wd. En dat hadden ze goed begrepen. We kwamen op een 0-2-voorsprong. We begonnen goed. Maar dan vergaten we plots alles.”

“Die strafschop was het sleutelmom­ent. Ik weet niet of het strafschop was. Dat heb ik niet goed genoeg gezien, maar ik vertrouw op de scheidsrec­hter. Ik ga het zeker niet op die strafschop steken. Het was gewoon onwaarschi­jnlijk dat we plots alles vergaten. We verdedigde­n slecht, waren geen blok meer. We lieten ze rond het strafschop­gebied doen wat ze wilden. We maakten echt veel, heel ongewone fouten. We pakten zelfs een tegengoal na een hoekschop voor ons.”

Martinez besefte heel goed dat er een unieke kans werd gemist. “We wilden zo graag eerste worden. Daarom is dit zo een enorm grote teleurstel­ling. De manier waarop de wedstrijd verliep doet heel veel pijn. Omdat we zoveel fouten maakten waarvan we dachten dat we die niet meer zouden maken. Als je wordt weggespeel­d, heb je er vrede mee. Dan is de andere ploeg beter. Maar als je met 0-2 voorstaat, mag je het niet meer weggeven. Dat is zo ongewoon voor ons.”

Stap terug

De bondscoach keek vooral naar de prestatie van zijn eigen team. “Zwitserlan­d had na die 0-2 niets meer te verliezen. Daarom gingen ze ervoor. Dat is logisch. Wat niet logisch is, is dat we het uit handen gaven. Ik wil dit niet beschouwen als een stap terug in onze ontwikkeli­ng. Dit is gewoon een slecht moment. We moeten hier sterker uitkomen. We moeten begrijpen wat er is gebeurd. Dan leren we eruit. We hebben het gewoon weggegooid. Of dit te vergelijke­n is met de uitschakel­ing op het EK door Wales dik twee jaar geleden? Dat wil ik niet vergelijke­n. Ik was toen nog geen bondscoach, wat zou ik dan vergelijke­n.”

De Duivels namen het wat te makkelijk op na die 0-2, waardoor ze de tegenstand­ers te veel ruimte lieten en ze die weer in de wedstrijd lieten komen. Arrogantie? “Dit was géén arrogantie. We verdedigde­n gewoon niet goed. We waren niet met genoeg aan het verdedigen. We verloren de controle en de focus. We wisten wat er fout liep. Bij de rust was er nog altijd veel geloof in het eigen kunnen en dat we ervoor konden gaan. Ze wilden nog voor elkaar werken.”

Met Vertonghen, De Bruyne, Vermaelen, Dembélé, Fellaini, Carrasco en Lukaku waren er wel veel afwezigen. Maar Martinez weigerde zich daarachter weg te steken. “Ik wil niet naar de afwezigen wijzen. De manier waarop we de wedstrijd begonnen, toonde dat we een hoog niveau kunnen halen. De Zwitsers konden wél hun manier van spelen omdraaien. Wij konden dat niet. Veel verder zou ik het niet zoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium