Het Belang van Limburg

Van Holsbeeck wil ook sup

DEEL 2 Ex-manager van Anderlecht komt op de radar van Propere Handen door nauwe banden met ‘vriend’ Mogi Bayat

- Bart LAGAE

Na de overname van Anderlecht door Marc Coucke beseft manager Herman Van Holsbeeck (64) dat zijn dagen geteld zijn. Hij maakt zich zorgen om zijn toekomst, zijn ontslagver­goeding van 1,3 miljoen euro en zijn bonus van 600.000 euro. ‘Huismakela­ar’ Mogi Bayat (44) wil zijn vriend helpen door hem voorzitter van de Pro League te maken. Jaarloon: 500.000 euro per jaar. Maar Van Holsbeeck twijfelt. Het liefst wil hij net als Bayat een ‘supermakel­aar’ worden.

Op 1 februari 2018 belt Dejan Veljkovic met een van zijn contacten. “Herman is de pedalen kwijt met Mogi. Hij vertrekt op het einde van het seizoen en wil nu nog zo veel mogelijk geld verdienen.” Daags nadien heeft hij een medewerker van Anderlecht aan de lijn. “Als ik spreek, is Herman dood”, zegt die aan Veljkovic. “Kijk naar wat er gebeurd is met Hanni. Dat kan toch niet?”

Dat Dejan Veljkovic geen hoge pet op heeft van Herman Van Holsbeeck, hoeft niet te verwondere­n. De Anderlecht-manager is hem zelf komen zeggen dat Mogi Bayat en niemand anders de transfer van zijn cliënt Sofiane Hanni naar Spartak Moskou mocht doen (zie deel 1 van de Bayat-tapes in de weekendkra­nt). Maar de speurders zijn wel gealarmeer­d door de geruchten die over Herman Van Holsbeeck de ronde doen. Door zijn nauwe relatie met Mogi Bayat, verdacht van witwasprak­tijken, en door enkele onfrisse transfers – onder meer die van Hanni – was het niet verwonderl­ijk dat speurders op 10 oktober 2018 ook voor de deur van Van Holsbeeck stonden. De oud-manager van Anderlecht werd meegenomen voor verhoor op het politiekan­toor in Leuven, maar werd na ondervragi­ng weer vrijgelate­n. De speurders hebben geen aanwijzing­en dat hij zich schuldig maakte aan fiscale fraude, laat staan witwassen van geld. Maar waarom zou Van Holsbeeck dan “dood” zijn volgens de medewerker van Anderlecht? Om dat te begrijpen, moeten we terug naar 20 december 2017, de dag dat Anderlecht officieel bekendmaak­t dat Marc Coucke de club overneemt.

Herman VAN HOLSBEECK De verkoop van Anderlecht was gepland, maar niet dat de transactie in het midden van het seizoen zou gebeuren en ook niet dat een voorzitter van een andere club uit de Jupiler Pro League de sleutels van de Brusselse topclub zou overnemen. Op 20 december 2017 komt Anderlecht in een schizofre- ne situatie terecht. Coucke is nog voorzitter van Oostende en er wordt overeengek­omen dat hij pas op 1 maart in functie treedt. De sportieve verantwoor­delijkheid van de transferpe­riode in januari blijft bij Van Holsbeeck. Bij de overname wordt bepaald dat de transferpe­riode Anderlecht geen euro mag kosten. Sterker: omdat de club de voorbije jaren financieel slecht beheerd is, moet Van Holsbeeck eerst 10 miljoen besparen. Pas daarna kunnen er nieuwe spelers komen.

Tijdens een historisch­e persconfer­entie in de catacomben van het Vanden Stockstadi­on haalt Coucke uit naar het “ancien regime” van Anderlecht. Hij zou voor “de Verlichtin­g” zorgen. Roger Vanden Stock zit zwijgend aan zijn zijde. Rechtstaan­d, in een hoek van de zaal, luistert Van Holsbeeck knarsetand­end toe. Na afloop van de persconfer­entie trekt hij tegenover de aanwezige journalist­en aan de alarmbel. “Hoe moet ik met een lege enveloppe de transferma­rkt op?”, vraagt hij zich af. “De nieuwe bestuurder­s moeten hun verantwoor­delijkheid nemen. Ik wil niet de zondebok worden.”

Het zouden profetisch­e woorden worden, want op 30 april 2018, na de 2-1nederlaag in

Genk, greep

Coucke naar zijn gsm en rekende hij op

Twitter af met

Van Holsbeeck:

“Wat we vreesden op 31 januari om middernach­t.” Een duidelijke sneer naar de laatste transferpe­riode onder de ex-Anderlecht-manager. Ook in interviews brandt Coucke het transferbe­leid van Van Holsbeeck af.

Toen op de laatste dag Liverpool-huurling

Lazar Markovic kwam, zei

Coucke: “Ik heb moeten wie dat was.”

Maandelijk­s 55.600 euro

opzoeken Op de achtergron­d speelt nog een andere spanning mee: die rond de ontslagver­goeding van Van Holsbeeck. De Anderlecht-manager werd begin april door Coucke bedankt voor bewezen diensten, maar had al veel eerder begrepen dat de nieuwe eigenaar niet met hem wilde doorgaan. Van Holsbeeck had nog een contract van twee jaar en wilde koste wat kost zijn loon recuperere­n. Via zijn management­vennootsch­ap factureerd­e Van Holsbeeck maandelijk­s 55.660 euro (46.000 euro plus btw) aan paars-wit. Over 24 maanden loopt die som dus op tot meer dan 1,3 miljoen euro. Daarnaast had hij nog recht op een bonus van 600.000 euro. Van Holsbeeck zou het geld krijgen als hij financiële winst zou maken op de transferma­rkt. Alles samen staat er in de wintertran­sferperiod­e bijna 2 miljoen euro op het spel voor Van Holsbeeck. De eerste speler die geld in het laatje brengt, is Hamdi Harbaoui (voor een kleine 500.000 euro naar Zulte Waregem), maar het zijn vooral de Roemeen Nicolae Stanciu en de Algerijn Sofiane Hanni die de kassa moeten laten rinkelen. Sparta Praag wil Stanciu graag overnemen, maar uiteindeli­jk wordt pas op 23 januari een akkoord van 3,75 miljoen euro gevonden. Minder dan de helft van het bedrag waarvoor de spelmaker anderhalf jaar eerder naar Anderlecht was gekomen. Van Holsbeeck heeft nu nog een week om zijn sportieve doelstelli­ngen te realiseren en leunt daarbij op de man op wie hij de laatste jaren steeds meer is gaan leunen: Mogi Bayat. Om Hanni te gelde te maken, snoept de FransIraan­s-Belgische makelaar de speler uit handen van makelaar Dejan Veljkovic. Tegelijk verkoopt hij Dodi Lukebakio aan Watford, eigendom van de Italiaanse familie Pozzo, met wie hij goede banden heeft. Met Harbaoui (0,5 miljoen), Stanciu (3,75 miljoen), Hanni (7 miljoen) en Lukebakio (2,5 miljoen) haalt Van Holsbeeck bijna 14 miljoen euro op en is er geld over om een verdediger en een aanvaller te halen. De huur van Vranjes, mislukt (hij zou uiteindeli­jk in de zomer komen) en ook de poging om Aleksandar Mitrovic los te weken in Engeland faalt. Anderlecht trekt alleen nog Waasland-Beveren-spelmaker Ryota Morioka aan.

Iedereen weet het, Mogi Bayat is mijne vriend. Hij kan dingen regelen die anderen niet geregeld krijgen

Schizofren­e situatie

Vintage Bayat

De manier waarop Bayat en zijn partner Laurent Denis zich tussen de transfer van de Japanner wringen, is vintage Bayat. Het tweetal is toevallig in Neerpede als de Japanner van Waasland-Beveren met zijn zaakwaarne­mer op bezoek is. Hoewel Van Holsbeeck de deal perfect met de makelaar van Morioka kan afronden, geeft hij Bayat het mandaat om namens Anderlecht op te treden. Op 30 januari poseert Bayat ’s avonds samen met Denis en Morioka op de foto. “Gefelicite­erd met je contract van 3,5 jaar”, schrijft Bayat erbij. De Japanner wordt zelfs ondergebra­cht in een appartemen­t van Mogi. Sinds zijn huisbaas in de cel zit, wil de middenveld­er zo snel mogelijk verhuizen.

Op 31 januari is Van Holsbeeck zijn financiële doelen nagekomen, maar oogt de sportieve balans mager. Coucke oordeelt dat Van Holsbeeck meer inspanning­en had kunnen doen om Mitrovic over de streep te trekken en laat dat ook weten in latere interviews. “Mits wat creativite­it had Anderlecht vijf Mitrovic’en kunnen huren.” Het zint de apotheker ook niet dat Van Holsbeeck al zijn transfers regelde met Bayat. Tussen Coucke en de Frans-Iraanse Belg boterde het bij KV Oostende al niet.

Van Holsbeeck beseft dat zijn dagen bij Anderlecht geteld zijn. Hij denkt na over de toekomst en heeft vanaf 1 februari nog één doel: zijn volledige ontslagpre­mie én zijn bonus van 600.000 euro veiligstel­len. “De club probeert eronderuit te komen”, fluistert hij op 19 februari een bevriende makelaar toe. “Maar ik ga me niet laten doen. Ik probeer aan 500.000 euro netto te komen. Desnoods via een andere weg.” Bayat wil zijn vriend niet laten vallen en beraamt een plan: Roger Vanden Stock opvolgen als voorzitter van de Pro League. En nog beter nieuws: die functie zou betaald zijn. Een contract van twee jaar aan 500.000 euro per jaar. Als de Pro League akkoord gaat, zou Van Holsbeeck dus verzekerd zijn van 1 miljoen euro. Om het plan te laten slagen, activeert Bayat zijn netwerk. De steun van Charleroi en zijn broer Mehdi is er altijd. Ook AA Gent, waar manager Michel Louwagie vaak met Mogi Bayat samenwerkt, kan naar de mening van Bayat worden overtuigd. Rest steun te vinden bij Club Brugge, Genk en Standard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium