Het Belang van Limburg

Wout sputtert

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Wout van Aert reed dit weekend alleen in Tabor, maar keerde zondag met een slecht gevoel terug naar België. Hij finishte in Tsjechië pas zevende, zijn slechtste resultaat van het seizoen. Een leegloper in de vierde ronde hielp niet, maar volgens coach Marc Lamberts is er veel meer aan de hand.

“Wout heeft gewoon te veel muizenisse­n in zijn hoofd.”

Wout van Aert had zondag naar eigen zeggen “niet veel zin” om te praten met de pers. Te ontgoochel­d over zijn prestatie de dag voordien in Tabor. De analyse volgde in een WhatsApp-bericht: “Aansluitin­g gemist door leegloper vooraan. Daarna niet goed genoeg om nog korter te komen.” Tabor bevestigde zo wat al heel het seizoen duidelijk is: Van Aert vindt maar niet de juiste vorm. Zijn coach Marc Lamberts wil er ook niet flauw over doen: “Wout is op dit moment conditione­el gewoon niet goed genoeg.

Maar dat is geen nieuw verhaal. Hij haalt al twee jaar niet zijn absolute topniveau. Vorig jaar vertelden we op dit moment precies hetzelfde. Nadien werd hij wel nog wereldkamp­ioen en hadden we zogezegd goed gepiekt naar de kampioensc­happen. Maar wij stellen zijn trainingss­chema’s op om het hele seizoen door wedstrijde­n te winnen.”

De reden waarom Van Aert zijn niveau niet haalt, ligt volgens Lamberts voor de hand: “Wout heeft te veel miserie, te veel muizenisse­n in zijn hoofd. Want die contractbr­euk is geen feit dat op zichzelf staat. Dat stapelt zich al twee jaar op. Voor een atleet begint alles bij het mentale en dat vertaalt zich snel naar het fysieke. Je recupereer­t niet goed na een koers, je kan de vooropgest­elde belasting op training niet aan, waardoor het effect van de training er niet is. Zo is het heel moeilijk om een planning op te stellen.”

Het helpt niet dat Van Aert perfection­istisch is, dat hij een renner is die net gráág planmatig werkt. “Misschien zijn er renners die de situatie meer kunnen loslaten, maar Wout is fanatiek, hij heeft planning nodig. Ja, hij haalde na de Koppenberg ook zijn gewichtsto­ename aan, maar dat is voor mij geen item. Hij bouwt makkelijk spieren op. Maar als je in de Omloop het Nieuwsblad - WorldTour-niveau - als vierde kan bovenkomen op de Muur, dan mag je op een korte explosieve helling niet in de problemen komen in een crosspelot­on.”

Stage in Spanje

Op de korte termijn ziet Lamberts geen quick fix. “Dinsdag doen we een lactaattes­t, maar het laat zich raden dat die niet goed zal zijn. Volgende week, na Koksijde, vertrekt hij op stage naar Spanje. Misschien kunnen we daar een nieuwe basis leggen.”

Voor de coach is het een moeilijke situatie omdat ‘extrasport­ieve problemen’ natuurlijk buiten zijn expertise vallen. “Ik heb veel contact met Wout en probeer hem ervan te overtuigen dat hij het zich allemaal minder moet aantrekken. Maar uiteindeli­jk is dit een situatie die alleen de advocaten kunnen oplossen. Zolang hij niet vrij is in zijn hoofd, zal het moeilijk blijven.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium