Het Belang van Limburg

Mathieu vliegt

-

Mathieu Van der Poel is nu al zó goed dat hij ook kan bepalen wie er tweede wordt. Na de demonstrat­ie zaterdag in Tabor nam hij gisteren in Hamme ploegmaat Tom Meeusen zes ronden lang op sleeptouw. Voor de tegenstand blijven alsmaar minder kruimels over. “Ik begrijp dat mensen meer spanning willen, maar

ik train hard om crossen te winnen. Niet om het spannend te maken.”

Zaterdag in Tabor duldde Van der Poel de tegenstand anderhalve ronde in zijn wiel. Zondag in Hamme was dat ongeveer anderhalve minuut. Toen was de Europese kampioen weg, samen met ploegmaat Tom Meeusen. Zes ronden haakte die zijn wagonnetje aan en hij was blij dat hij het achteraf nog kon navertelle­n. “Nog nooit zo afgezien in mijn leven”, aldus Meeusen. “Leuk dat Mathieu me wilde meenemen, maar het is verschrikk­elijk om te proberen hem te volgen. Dat doet gewoon zeer. Ik dacht dat ik met een fiets kon rijden, maar ik heb blaren op mijn handen van het wringen in de bochten. Ik heb vier, vijf keer geroepen Rijd nu alstublief­t eens weg! Ik zat de hele tijd diep in de pijngrens.” Meeusen had natuurlijk de verdienste dat hij het zo lang volhield. De tweede plaats was daarvoor een terechte beloning. De suprematie van de Europese kampioen heeft echt wel ongeziene proporties aangenomen. Vóór de start al vertelden Lars van der Haar, Toon Aerts en Laurens Sweeck gisteren dat de winnaar op voorhand vaststond.

Van der Poel gaat door de bochten zoals een knikker in de knikkerbaa­n. Tegelijk kan je je ook afvragen of zoveel dominantie het veldrijden niet meer kwaad dan goed doet. Voor de start in Hamme zei toeschouwe­r Roger De Vlaeminck nog dat Van der Poel “de sport een beetje kapotmaakt door zo vaak zo snel weg te rijden.” Eerder hadden Klaas Vantornout en Michel Wuyts op meer diplomatis­che toon hetzelfde gesuggeree­rd.

Van der Poel voelt zich niet aangesprok­en: “Ik begrijp waarom mensen dat zeggen, maar ik geef hetzelfde antwoord als mijn vader Adrie. Als ik wacht om weg te rijden en drie ronden voor het einde heb ik een lekke band, dan gaat de rest ook niet wachten op mij. Ik train hard in de week om crossen te winnen. Niet om crossen spannend te maken.”

Zes uur per dag

Van der Poel had nog meer slecht nieuws voor de concurrent­ie. Volgende week, na de cross van Koksijde, vertrekt hij op stage naar Benicassim. En het is niet de bedoeling daar op zijn lauweren te rusten. “Ik ga er lange duurtraini­ngen doen met het oog op het voorjaar op de weg. Vroeger deed ik hoogstens vier uur, nu zal dat zes uur zijn. Of ik daar in de cross een prijs voor ga betalen? Ik denk eerlijk gezegd dat die trainingen mij alleen beter zullen maken.” Door zijn demonstrat­ie in Hamme heeft Van der Poel zichzelf tussen de mensen gezet in het (tijds-)klassement van de DVVTrofee. Na zijn eenmalige offday op de Koppenberg leek dat nochtans helemaal verloren. Nu moet hij met vijf manches te gaan nog ‘maar’ 1’56” goed maken op leider Toon Aerts. Niemand die Van der Poel daartoe niet in staat acht.

Ik train hard in de week om crossen te winnen, niet om crossen spannend te maken

Mathieu VAN DER POEL

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium