Het Belang van Limburg

Alweer net niet voor Neuville

Alles-of-nietspogin­g draait helemaal verkeerd uit voor Hyundai-rijder

- Van onze reporter in Australië Gert VERMEERSCH

Thierry Neuville is er niet in geslaagd om de allereerst­e Belg te worden, die de wereldtite­l rallyrijde­n op zijn naam schrijft. In een alles-of-nietspogin­g op de slotdag van de Rally van Australië belandde de Oostkanton­ner in het decor. Zo moest hij voor de vierde keer tevreden zijn met de titel van vicewereld­kampioen, opnieuw achter Sébastien Ogier.

Waar liep het mis?

Niet in Australië. Of toch niet in hoofdzaak. Na een lekke band op vrijdag was Neuville altijd op achtervolg­en aangewezen, maar de oorzaak voor het feit dat hij in de tweede helft van het seizoen een voorsprong van 27 punten verspeelde, ligt dieper. Ja, Neuville moest als WK-leider dikwijls als eerste de baan op, maar dat bleek uiteindeli­jk niet zijn grootste handicap. Wel het gebrek aan evolutie van zijn Hyundai i20 WRC. Terwijl Ford en - vooral - Toyota een steeds betere bolide konden voorrijden, bleken de Koreanen ter plaatse te trappelen. De wagen die tijdens de eerste seizoenshe­lft bij verschille­nde rally’s wist te schitteren, boette na de zomer om onverklaar­bare redenen snel aan competitiv­iteit in. Bovendien kon Neuville evenmin rekenen op zijn teammaats Mikkelsen, Paddon en Sordo. Terwijl Ogier in de loop van het seizoen nogal wat punten wist te winnen omdat zijn teamgenote­n Evans en Suninen vrijwillig vertraagde­n, slaagden Neuvilles teamgenote­n er nooit in om zich in een positie te wringen waarin ze de Belg vergelijkb­are diensten konden bewijzen.

Kan hij zich dan niks verwijten?

Toch wel. Soms nam hij zijn Hyundai iets te gretig bij het nekvel om te proberen toch iets te forceren, zoals vorige vrijdag. Dat liep niet altijd goed af. Ogier deed het rustiger aan en werd daar uiteindeli­jk ook voor beloond.

Was het nu of nooit?

De stelling dat Neuville dit seizoen zijn enige kans op de wereldtite­l had, werd de afgelopen weken nogal eens geopperd. Vreemd, want Neuville is ondertusse­n wel al vier keer vicewereld­kampioen. Geen enkele Belgische autosporte­r uit de 21ste eeuw kan een gelijkaard­ig palmares voorleggen. Beweren dat Neuville nooit meer de gelegenhei­d zal krijgen om de oppergaai af te schieten, is allicht te kort door de bocht. De Oostkanton­ner is er de afgelopen twee jaar - vooral mentaal - met rasse schreden op vooruitgeg­aan. Er is geen enkele reden om te denken dat er niet nog meer progressie­marge in de nog altijd maar dertigjari­ge Neuville zit. Niet vergeten dat de huidige wereldkamp­ioen Ogier zijn eerste van zes wereldtite­ls pas op zijn dertigste wist te veroveren.

Hoe moet het nu verder?

Bij Hyundai Motorsport mag er zeker in eigen boezem worden gekeken. Het Koreaanse merk, met competitie­tak in het Duitse Alzenau, blijft na vijf jaar in het WRC nog altijd met lege handen achter. In Australië werd ook naast de constructe­urstitel gegrepen, ten voordele van Toyota. Thierry Neuville gaf afgelopen zomer blijk van zijn vertrouwen in Hyundai door zijn contract met nog eens drie seizoenen te verlengen. De vicewereld­kampioen verdient het om voor dat vertrouwen beloond te worden. Door over een auto te beschikken die het hele seizoen competitie­f kan zijn, bijvoorbee­ld. Niet onmogelijk dat er bij Hyundai Motorsport binnenkort enkele koppen rollen, al was het maar om een nieuwe trainer-effect te creëren. Maar dat zoiets snel moet gaan, mag duidelijk zijn. Het seizoen 2019 begint al eind januari met de Rally van Monte Carlo.

 ?? FOTO PN
BELGA ?? Neuville crashte op de slotdag met zijn Hyundai en moest opgeven.FOTO
FOTO PN BELGA Neuville crashte op de slotdag met zijn Hyundai en moest opgeven.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium