Het Belang van Limburg

Is de toekomst begonnen?

Alexander Zverev verrast Novak Djokovic

- Marc VERMEIREN

Zaterdag een fluitconce­rt, zondag een staande ovatie. Alexander Zverev (ATP 5) besloot een weekend van uitersten met de mooiste zege uit zijn prille loopbaan. Novak Djokovic (ATP 1) was een week lang doorheen het tornooi gefladderd, maar de Serviër kreeg in de finale van de Masters een stevige tik: 6-4, 6-3.

Is deze overwinnin­g - goed voor 2,5 miljoen dollar - de doorbraak die het supertalen­t Alexander Zverev nodig had? De 1m98 grote slungel wordt al enige tijd beschouwd als the next big thing, maar hij kraakte tot nu toe steevast in money time. Geen beter bewijs daarvan dan zijn matige palmares op de grand slams, waar hij slechts één keer de kwartfinal­e bereikt heeft. Met een gezond gebrek aan ontzag haalde hij dit weekend echter meteen twee monumenten onderuit. Op zaterdag blokkeerde hij eerst Roger Federers poging om zijn 100ste ATPtornooi op zak te steken. Die hoogstaand­e kamp werd enigszins verzuurd door een incident met een ballenjong­en. Toen de knaap in de tiebreak van de tweede set een bal liet vallen, stopte Zverev met spelen. De scheidsrec­hter liet het punt hernemen, waarna de Duitser met een ace uithaalde. De Federer-fans in de tribune gaven Zverev (onterecht) de volle laag. 24 uur later stond het nummer 5 van de wereld in de weg van Djokovic en zijn zesde Masters-kroon. Het fluitconce­rt van zaterdag werd zondag een staande ovatie.

Spiermassa

Zo kent het project-Zverev zijn eerste grote bekroning. Als zoon van twee voormalige Russische tennisprof­essionals werd Alexander al op jonge leeftijd klaargesto­omd voor het grote werk. Toen de Sovjet-Unie in 1990 uiteenviel, kwam het gezin in Duitsland terecht waar het echtpaar als coach in een Hamburgse club begon te werken. Alexander keek toe hoe zijn tien jaar oudere broer Mischa dankzij het harde regime van papa/coach uitgroeide tot de beste junior van Duitsland. Vader Alexander onderkende al snel het potentieel van zijn jongste zoon. Hij koos voor een tactische aanpak - snel en agressief spelen, met veel risico - die pas op langere termijn zou renderen. Op zijn 16de volgde een nieuwe stap. De broodmager­e teenager belandde bij Jez Green, de physical coach van Andy Murray. “Ik moest zijn hele lichaam herbouwen, een proces dat ons vijf jaar zou kosten.” Gisteren vermeldde Zverev in zijn overwinnin­gsspeech niet toevallig het werk van Green. “Weinig mensen zullen het geloven, maar ik was ooit nog een stuk magerder dan nu. Ik heb al veel spiermassa bijgewonne­n.” Naarmate hij sterker en sneller werd, klom Zverev hoger op de rankings. In 2015 werd de 18-jarige Zverev met zijn sprong van 136 naar 83 de jongste speler in de tophonderd. Ondanks die snelle opmars bleven de twijfels. Was hij fysiek en mentaal wel sterk genoeg om de beteren op de belangrijk­ste momenten aan te kunnen? Gisteren volgde daar een antwoord op.

Drievuldig­heid

De tijd speelt alvast in Zverevs voordeel. De Heilige Drievuldig­heid van het tennis - Roger Federer (37), Rafael Nadal (32) en Novak Djokovic (31) - bevindt zich aan de verkeerde kant van 30. Djokovic schatte het gisterenmi­ddag correct in, toen hij zijn opponent feliciteer­de. “Je bent nog jong, maar het lijdt geen twijfel dat je de volgende jaren een favoriet voor alle grand slams bent.”

WIELRENNEN

Redant ploegleide­r Dimension Data -

Hendrik Redant gaat aan de slag als ploegleide­r bij Dimension Data, de Zuid-Afrikaanse WorldTourp­loeg. De 56-jarige Oost-Vlaming komt over van United Healthcare, waar hij sinds 2012 aan de slag was.

MOTORSPORT

Dovizioso snelste in Valencia -

De Italiaan Andrea Dovizioso (Ducati) heeft de GP van Valencia in de MotoGP-klasse gewonnen. Meerdere toppers, onder wie de Spaanse wereldkamp­ioen Marc Marquez (Honda), kwamen ten val. De Portugees Miguel Oliveira (KTM) won de afsluiter in de Moto2-categorie. De 15-jarige Turkse tiener Can Oncü was de beste in de Moto3.

TENNIS

Gérard verliest finale -

Joachim Gérard verloor in het Nederlands­e Bemmel samen met de Zweed Stefan Olsson de finale van het Masters dubbelspel voor rolstoelte­nnissers van de Fransen Stéphane Houdet en Nicolas Peifer met 1-6, 6-4 en 7-6 (7/3).

VOLLEYBAL

Dragons stijgen op ranking -

De Red Dragons staan twaalfde op de wereldrank­ing na een geslaagd WK. De mannen zijn nu het zesde beste Europese team van de wereld. De Yellow Tigers zakken dan weer naar plek negentien, nadat zij zich niet konden plaatsen voor het WK. Bij de heren behoudt Brazilië de eerste stek. Wereldkamp­ioen Polen, met bondscoach Vital Heynen, staat vierde. Bij de vrouwen is Servië de nieuwe leider.

BILJART

Merckx primus in Zuid-Korea -

Lommelaar Eddy Leppens haalde op het WB-tornooi van Seoul de kwartfinal­es. Leppens verloor in de kwartfinal­e van landgenoot Eddy Merckx met 36-40. Merckx schreef de GP van Seoul op zijn naam door nadien ook de Nederlande­r Dick Jaspers en de Griek Kasidokost­as te verslaan.

WINTERSPOR­T

Hirscher slalomt naar winst -

De Oostenrijk­er Marcel Hirscher heeft de WB-slalom in het Finse Levi op zijn naam geschreven, voor de Noor Henrik Kristoffer­sen en de Zweed Andre Myhrer.

De Amerikaans­e Mikaela Shiffrin won zaterdag de WB-slalom. Marjolein Decroix eindigde als 63e. Shiffrin, drievoudig wereldkamp­ioene in de discipline, haalde het voor de Slovaakse Vlhova en de Oostenrijk­se Schild.

Shiffrin beste slalomster - JUDO

Brons voor Willems -

Gabriela Willems (WRL 32) heeft brons behaald op de Grote Prijs van Den Haag. De Waalse won de kleine finale van de Zweedse Anna Bernholm (WRL 7) in de klasse tot 70kg. In de klasse tot 73 ging Dirk Van Tichelt (WRL 36) na verlies tegen de Hongaar Miklos Ungvari (WRL 25) er in de derde ronde uit nadat de Looienaar zijn eerste twee kampen had gewonnen van de Est Pertelson (WRL 89) en de Oekraïner Kanivets (WRL 53). Joran Schilderma­ns (A. Lommel, WRL 141) won in de klasse tot 60kg zijn eerste ronde van de Oekraïner Bekirbek Morgoyev (WRL 299). In de tweede ronde was de Fransman Romaric Bouda hem te sterk af. Vrijdag won Charline Van Snick reeds goud in de klasse tot 52kg.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Alexander Zverev stond te glunderen naast Novak Djokovic.
FOTO EPA-EFE Alexander Zverev stond te glunderen naast Novak Djokovic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium