Het Belang van Limburg

Hasselt start met plaatsen van fietsbaren

-

Aan twee kruispunte­n in Hasselt kunnen fietsers voortaan leunen tegen fietsbaren wanneer ze wachten op het groene licht. “Dit is een pure comfortmaa­tregel waarmee we fietsen in de stad steeds gebruiksvr­iendelijke­r willen maken”, aldus schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili.

In Hasselt staan sinds kort fietsbaren aan de overweg van de Veldstraat achter de winkel van Bloemen Thomas en aan de Demerbrug bij de PXL-gebouwen in de Elfde Liniestraa­t. Dankzij deze ijzeren constructi­es hoeven fietsers niet meer af te stappen en kunnen ze in het zadel en de pedalen blijven zitten. Bijzonder handig, zeker voor gebruikers van klikpedale­n. “Dat klopt”, zegt wielertoer­ist Roger Vandickele­n die de fietsbaar in de Veldstraat geregeld gebruikt. “De eerste keer keken we een beetje raar, maar toen ons duidelijk werd waarvoor dit diende, zijn we het meteen gaan benutten. En toegegeven, het is best handig. Eén nadeel: je kan het met maximaal twee of drie gebruiken, dan staat de baar vol.”

Fietsbare stad

“Dit is één van de 52 actiepunte­n in ons fietsactie­plan”, legt mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a) uit. “Uiteraard is dit geen prioritair verhaal, maar we voeren het wel met mondjesmaa­t uit in de nabijheid van drukke overwegen of kruispunte­n die veel door fietsers gebruikt worden. Het is onze bedoeling om het aantal fietsbaren, die zo’n 250 euro per stuk kosten, op korte termijn op te voeren tot een tiental, verspreid over de hele stad. We zullen er ook geregeld bijplaatse­n als er op wegen, waar ze nuttig kunnen zijn, infrastruc­tuurwerken worden uitgevoerd.”

“In elk geval willen we op elke manier het fietsen in de stad blijven bevorderen en als de fietsbaar ons kan helpen om van Hasselt een fietsbare stad te maken, gaan we die kans niet laten liggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium