Het Belang van Limburg

Benetton sluit eind dit jaar de deuren

Weer trekt bekende zaak weg uit Hasselt

- Dirk JACOBS

Opnieuw verlaat een bekende winkel de Hasseltse binnenstad. Na 30 jaar sluit het Italiaanse kledingmer­k Benetton de winkel op de hoek van de Grote Markt en de Koning Albertstra­at. In de recent nog helemaal herschilde­rde ‘Lakenhalle’, die dateert uit de 17de eeuw, zou begin 2019 een telecomope­rator zich vestigen. “Toch is dit geen zaak van de stad Hasselt alleen”, klinkt het bij Benetton. “Want ook in Wijnegem Shopping Center sluiten we de deuren. Dat is zo beslist in Italië.”

In de Hasseltse winkel verliezen drie mensen hun baan. “Maar nog eens, geen verkeerd woord over Hasselt”, klinkt het bij Benetton. “Het gaat gewoon algemeen niet goed in de retailsect­or. Dit zal heus niet de laatste textielwin­kel zijn die de deuren sluit in de stad. Dit heeft ook niks met huurprijze­n of wat dan ook te maken. Het is een beslissing die doorgevoer­d is op de hoofdzetel van Benetton in Ponzano Veneto in Italië.”

Op deze manier behoudt het merk, dat bekendstaa­t om zijn soms shockerend­e en vaak kleurrijke

Geen verkeerd woord over Hasselt. Het gaat gewoon algemeen niet goed in de retailsect­or. Dit zal heus niet de laatste textielwin­kel zijn die de deuren sluit in de stad

reclames, nog drie eigen ‘stores’ in ons land: in Brussel, Antwerpen en Visé. Opvallend is ook dat Benetton wel in een dertigtal winkels van Galeria Inno in België een eigen ruimte voor het merk huurt, ook in Hasselt.

Huis Moray

De Hasseltse Lakenhalle diende aanvankeli­jk niet alleen voor de Hasseltse lakenwever­s, maar ook als brood- en vleeshuis, terwijl de stadsmagis­traat en de schepenen er een raadzaal en rechtbank

Benetton hadden. Later verhuisde het stadsbestu­ur naar De Croone en kwam de Lakenhalle in handen van geuzen en republikei­nen. Het gebouw werd tijdens de Boerenkrij­g zelfs tijdelijk een gevangenis voor opstandige boeren.

In de 19de eeuw bracht de Société Littéraire er grote wijziginge­n aan en werd de Lakenhalle een Grand Café. Die Société Royale Littéraire, een gesloten vereniging ontstaan in 1782, betrekt nu nog altijd de bovenverdi­eping van het gebouw en organiseer­t er geregeld sessies rond cultuur, literatuur en ontspannin­g. Op de benedenver­dieping vestigde zich later kledingzaa­k Moray en daarna gevolgd door Benetton. In de volksmond wordt het pand in Hasselt nog vaak ‘Huis Moray’ genoemd, omdat de zaak er een dertigtal jaren heeft gezeten. Gelukkig blijft het gebouw, dat net een flinke opfrisbeur­t kreeg, als stadsgezic­ht bewaard. Een telecomket­en zou de volgende gebruiker worden.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Benetton was dertig jaar lang gevestigd in het statige hoekpand op de Hasseltse Grote Markt.
FOTO SERGE MINTEN Benetton was dertig jaar lang gevestigd in het statige hoekpand op de Hasseltse Grote Markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium