Het Belang van Limburg

“Eerbetoon had eerder mogen plaatsvind­en”

Treinexplo­sie honderd jaar na datum herdacht met vredesboom

- Geert VAN BAELEN

Een week na Wapenstils­tand werd gisteren aan het stationspl­ein in Hamont nog een vredesboom aangeplant. Dit om de grote treinexplo­sie te herdenken die exact honderd jaar geleden het leven kostte aan enkele honderden Duitse soldaten die onderweg naar huis waren voor verzorging. “Het werd hoogtijd dat ook deze onschuldig­e oorlogssla­chtoffers een eerbetoon kregen in onze gemeente”, stelde lokale historicus Luk van de Sijpe.

In Hamont wordt het einde van de Eerste Wereldoorl­og vooral gelinkt aan een grote treinexplo­sie. Na Wapenstils­tand werden Duitse troepen door de geallieerd­e legers aangemaand om zich snel terug te trekken. In het Hamontse rangeersta­tion, dat toen maar liefst vijftig sporen telde, vormde zich al snel een opstopping van duizenden goederenwa­gons door de strenge controles aan de grens met het neutrale Nederland. “Hiertussen bevonden zich ook enkele munitiewag­ons en op 18 november liep het hiermee dus mis”, bracht historicus en heemkundev­oorzitter Luk van de Sijpe gisteren in herinnerin­g. “Om 22.15 uur waren er de eerste kleine explosies. Een kwartier later volgde dan de grote explosie die een enorme krater sloeg. Er vielen naar schatting maar liefst 200 à 300 slachtoffe­rs, allemaal Duitse gewonde soldaten die zich in treinen bevonden onderweg naar hun heimat voor verzorging. Bij de plaatselij­ke bevolking in Hamont vielen geen doden, vermoedeli­jk omdat iedereen zich na de eerste kleine ontploffin­g al uit de voeten had gemaakt.” De schade was nooit gezien. “Tot in de verre omtrek waren alle ramen gesprongen. Bijvoorbee­ld in het pasgebouwd­e klooster van Hamont-Lo, maar ook tot in Budel was de ravage groot. Na 1918 werd het station nooit meer heropgebou­wd tot enkele jaren geleden de lijn terug werd opengestel­d.”

De oorzaak van de explosie werd nooit echt helder achterhaal­d. Sommige theorieën spreken van een aanslag door de Duitsers zelf, andere stellen dat kwajongens­streken aan de basis lagen. Van de Sijpe benadrukte dat deze herdenking op zijn plaats is. “Ze komt zelfs vrij laat. In Weert staat er wel een klein herdenking­smonument voor deze Duitse slachtoffe­rs. Uiteindeli­jk waren ook zij de dupe van Europese machtswell­ustige leiders.”

Jonge generaties

Samen met burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) en erfgoedsch­epen Guy Joosten (CD&V) werd een winterlind­e als vredesboom aangeplant. Hierbij werd ook een infobord voorzien met uitleg over de ramp. “Het is toch belangrijk dat ook de jonge generaties deze ramp niet zullen vergeten”, reageerde Ria Van Gerven (54) uit Hamont die het moment bewust bijwoonde. “Zelf heb ik spijt dat ik mijn grootouder­s er nooit meer over gevraagd heb. Ze waren bijna directe getuigen. Het is pas later dat ik de impact van deze treinramp op Hamont besefte.”

’s Avonds ging in cinema Walburg ook nog ‘Grensgeval’, de documentai­re over deze ramp, in première.

 ?? FOTO GVB ?? Zondag werd een winterlind­e als vredesboom aangeplant.
FOTO GVB Zondag werd een winterlind­e als vredesboom aangeplant.
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Bij de ontploffin­g in 1918 vielen naar schatting 200 à 300 slachtoffe­rs.
FOTO HBVL Bij de ontploffin­g in 1918 vielen naar schatting 200 à 300 slachtoffe­rs.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium