Het Belang van Limburg

Duitse troepen trekken nog een keer door hartje Maaseik

Herdenking uittocht 100.000 Duitsers na WO I lokt 5.000 toeschouwe­rs

- Phillip PERGENS

Een heel klein beetje oorlog. Zo’n honderd figuranten deden het voorbije weekend de strijd tijdens de Eerste Wereldoorl­og in het Maasland herleven. Met het evenement, een samenwerki­ng tussen Maaseik, het Nederlands­e Echt-Susteren en het Duitse Selfkant, herdachten ze het einde van de ‘Groote Oorlog’ en de uittocht van maar liefst 100.000 Duitse militairen die exact een eeuw geleden ons land via de Maasbrug verlieten.

Een heel weekend lang sloegen honderd figuranten, getooid in de outfits van Belgische, Franse, Schotse en Duitse militairen, hun bivakken letterlijk aan de oevers van de Maas op om de Eerste Wereldoorl­og door middel van tal van demonstrat­ies te doen herleven. Het ging om de voorbode van het slotevenem­ent zondag in de late namiddag. Met een reconstruc­tie doorheen de straten van hartje Maaseik werd de uittocht van exact 100 jaar geleden herdacht. Toen verlieten 100.000 Duitsers ons land via het Maasland. De stoet trok destijds via de Boslaan en historisch­e Markt richting de Pater Sangersbru­g, voorheen Maasbrug, om daar Nederland kort te doorkruise­n richting thuisland. Dat traject werd gisteren overgedaan en bracht naar schatting zo’n 5.000 toeschouwe­rs op de been. Vele honderden volgden de figurerend­e soldaten en brachten zo een heuse stoet op de been die de brug tussen België en Nederland nog een keertje deed beven.

Opluchting

“Een eeuw geleden moeten de inwoners van Maaseik geklapt hebben toen de Duitsers vertrokken. Wellicht met een vleugje cynisme, maar zeker ook van opluchting en uit tevredenhe­id dat de oorlog voorbij was”, vertelt de Maaseikse schepen van Cultuur Myriam Giebens (PRO 3680). “Je moet weten dat in de herfst van 1918 het bobijntje van vele Limburgers af was. Er was honger en miserie en dan kwam daar nog eens een massa vermoeide Duitse soldaten met een lege maag bij. Velen denken enkel aan de Westhoek wanneer het over de Groote Oorlog gaat, maar in onze contreien ontrolde zich een stuk geschieden­is dat iedereen vaak lijkt te vergeten.” Terwijl de Britse zangeres Natasha Harper voor de muziek zorgde, verbroeder­den Belgen, Nederlande­rs en Duitsers. “Het is dan ook een samenwerki­ng tussen drie buurgemeen­ten. Een bewuste keuze, want we willen hiermee aantonen dat die donkere periode achter ons ligt en we samen vooruit willen en aan een toekomst bouwen. Iets wat we de voorbije decennia steeds beter zijn gaan doen en willen handhaven. Deze twee dagen is het respect onder elkaar enkel maar groter geworden”, besluit Giebens. De 5.000 aanwezigen zullen dat kunnen beamen.

 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? Honderd figuranten deden de uittocht van 100.000 Duitse militairen herleven.
FOTO PPN Honderd figuranten deden de uittocht van 100.000 Duitse militairen herleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium