Het Belang van Limburg

“Tien jaar geleden zelf kanker overwonnen, Josette had dat geluk niet”

Jean-Pierre schrijft boek als ode aan overleden echtgenote

- Johnny GEURTS

Na de dood van zijn echtgenote Josette Lambregs duurde het een tijd voordat Jean-Pierre Slootmaeke­rs (62) uit Lanaken de moed vond om de aantekenin­gen die hij maakte tijdens het ziekteproc­es te verwerken in een beklijvend boek. “De rode draad is mijn aantekenbo­ekje dat ik gedurende twee jaar dagelijks bijhield. Uiteindeli­jk is het boek een ode geworden aan een sterke vrouw die met een niet-aflatende kracht gevochten heeft tegen kanker”, vertelt Jean-Pierre.

In de zomer van 2011 viel het verdict van de dokter: Josette Lambregs, toen 56 jaar, lijdt aan darmkanker. “Al snel kregen we te horen dat genezen niet meer mogelijk was. Op dat moment wordt het gras onder je voeten weggemaaid. We waren een team. Samen deden we veel vrijwillig­erswerk. En plots viel alles weg”, vertelt Jean-Pierre Slootmaeke­rs.

“Ik heb op die dag een agenda ter hand genomen en ben begonnen met daar dagelijks korte teksten in op te tekenen. Voor mij een soort troostende afleiding.”

Bucketlist

“De eerste maanden heeft Josette aangegeven dat ze graag nog enkele dingen wou zien en doen voordat het ziektebeel­d erger werd. Een bescheiden bucketlist, zoals een concert bijwonen van Rob de Nijs, naar Lourdes reizen en uitwaaien op het Nederlands­e eiland Texel. Stuk voor stuk onvergetel­ijke momenten die we samen nog ondernamen.” Josette gaf zich dan ook niet gewonnen. “Ze klaagde geen enkel moment, ze heeft gevochten als een leeuw. Elke dag was een overwinnin­g. We hebben twee kinderen en Josette vertelde meermaals dat ze zeker de geboorte van haar eerste kleinkind nog wou meemaken. Die geboorte en de doop waren voor haar geweldig, ze putte daar zoveel energie uit. Voor mezelf en de kinderen was het een emotionele rollercoas­ter. Je wordt meegezogen in

Voor mezelf en de kinderen was het een emotionele rollercoas­ter. Je wordt meegezogen in het ziekteproc­es en je staat machteloos

Jean-Pierre SLOOTMAEKE­RS

het ziekteproc­es en je staat machteloos.”

“Ons laatste uitje was een bezoek aan de jaarmarkt van Lanaken in augustus 2013”, herinnert JeanPierre zich. “Ze fluisterde me nog toe: ‘Let goed op jezelf en de kinderen.’ Het afscheid was hard. De eerste tijd overheerst­e vooral het verdriet en dan anderhalf jaar later heb ik mijn aantekenbo­ekje weer ter hand genomen. Bijna drie jaar lang heb ik dan met tussenpoze­n de teksten van die moeilijke maar ook mooie momenten vertaald in een boek met als titel ‘Ook God plukt soms de mooiste bloem eerst’. Zelf heb ik tien jaar geleden kanker overwonnen, mijn echtgenote had dit geluk helaas niet. Met het boek wil ik mensen die zelf lijden, trachten te helpen. Misschien kan ons verhaal troost brengen in donkere momenten. Het boek geef ik dan ook gratis weg. Er zit wel een briefje bij dat je vrijblijve­nd een bedrag mag storten rechtstree­ks op de rekening van Kom op tegen Kanker”, aldus de schrijver.

→ Wie het boek wil ontvangen, kan een mailtje sturen naar jempi.slootmaeke­rs@hotmail.com

 ??  ??
 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Jean-Pierre had drie jaar nodig om het emotionele boek te schrijven.
FOTO JOHNNY GEURTS Jean-Pierre had drie jaar nodig om het emotionele boek te schrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium