Het Belang van Limburg

“We willen Belgen én Italianen verliefd maken op Italië”

Società Dante Alighieri heeft nu ook Comitato in Hasselt

- Dirk JACOBS

Winnende nummers:

3 - 4 - 8 - 14 - 17 - 18 - 19 - 23 - 29 - 31 - 36 - 37 - 45 - 47 - 48 - 53 - 56 - 59 - 67 - 70

Limburg is een Italiaanse vereniging rijker. Na Antwerpen, Leuven en Gent heeft de Società Dante Alighieri nu ook een afdeling in Hasselt. “We mochten al meer dan honderd mensen op onze openingszi­tting verwelkome­n”, vertellen voorzitste­r Laura Minuscoli en ondervoorz­itster Katleen Vos trots. “We waren zelf compleet overdonder­d. Maar het geeft wel aan dat er interesse is voor dat prachtige land in de laars van Europa. ”

De zoveelste Italiaanse vereniging in onze regio, zullen sommigen opperen. Waarom is dat nodig? “We willen anders zijn dan andere vereniging­en, maar staan tegelijk ook open voor samenwerki­ngen”, vertellen voorzitste­r en ondervoorz­itster. “We richten ons zowel op Italianen die hier leven als Belgen die zot zijn van Italië. Die mix is ook duidelijk terug te vinden in ons bestuur met een echte Italiaanse voorzitste­r en een Vlaamse ondervoorz­itster”, aldus Minuscoli en Vos. “Vandaag gaat onze aandacht vooral naar cultuur, kunst, architectu­ur, design, muziek, boeken, mode en de fijne authentiek­e keuken. Binnen die domeinen zoeken we interessan­te mensen die ons wat kunnen vertellen in een ontspannen sfeer. En dat in samenwerki­ng met mensen van hier. Vanuit de Italiaanse zetel zijn we zelfs gemachtigd om certificat­en uit te reiken aan mensen die ken- nis bij ons opdoen. Zo denken we in de toekomst zelfs aan gerichte taallessen op maat en binnen bepaalde interessev­elden. We zullen ook geregeld Italianen als sprekers naar hier halen, uiteraard met de nodige vertaling, zodat alles wat we doen voor iedereen toegankeli­jk blijft. En vooraleer iemand ongerust wordt: een stijve bedoening wordt het echt nooit. Wel ontspannen­de activiteit­en waarbij we vooral het hedendaags­e Italië aan de mensen willen tonen en ze zo in de verleiding brengen om het ter plekke te gaan bekijken en beleven. Dat was ook de bedoeling van Joshua Carducci toen hij in 1899 met de Società startte: wereldwijd de liefde voor de Italiaanse taal en cultuur in de breedste zin van het woord, verspreide­n.”

Onderwijs

Toch opmerkelij­k: in Vlaanderen heeft de vereniging enkel plaatselij­ke groepen in Antwerpen, Leuven en Gent. Daar komt nu een vierde universite­itsstad bij. “Onderwijs is vaak het aanknoping­spunt met de lokale bevolking en tegelijk biedt het kansen. Daarbij komt dat er in Hasselt en Limburg echt wel duidelijke interesse en liefde bestaan voor Italië. Jaarlijks trekken duizenden van hieruit naar Italië. Die mensen willen we wat extraatjes bieden, fijne dingen leren kennen, zodat ze ook hun verblijf ginds kunnen upgraden. We plannen in april 2019 zelfs een uitstap naar Milaan tijdens de design week. Maandelijk­s proberen we minstens één activiteit te organisere­n met voor elk wat wils, zoals bijvoorbee­ld een uitstap richting Hof van Buysleden in Mechelen waar we de Italiaans en Vlaams cultuur tussen devotie en spirituali­teit confronter­en. Maar net zo goed ontdekken we de smaken van La Marche, is er een workshop voor kinderen, bezoeken we samen kunstbeurs TEFAF en is er zelfs een jazzavond gepland. We willen echt zo breed mogelijk mensen aanspreken, mensen die hun hoofd en hart willen openstelle­n voor Italië en de mooie dingen in het land.”

→ www.ladantehas­selt.be (de website is nog onder constructi­e, maar zou eind volgende week klaar zijn)

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De Vlaamse Katleen Vos en Italiaanse Laura Minuscoli namen samen het voorzitter­schap op zich.
FOTO SERGE MINTEN De Vlaamse Katleen Vos en Italiaanse Laura Minuscoli namen samen het voorzitter­schap op zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium